Теми статей
Обрати теми

Коли виникає право на доплату за науковий ступінь?

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Коли виникає право на доплату за науковий ступінь?

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працівник закладу освіти захистив кандидатську дисертацію і отримав науковий ступінь кандидата економічних наук, що підтверджується дипломом кандидата наук, у якому зазначена дата — 22.04.2011 р. Копію такого диплома працівник надав у вересні 2011 року.

З якого моменту настає право на підвищену оплату праці за науковий ступінь кандидата наук для такого працівника?

Чи необхідно видати наказ у такому випадку?

(м. Одеса)

 

Відповідно до п. 37 Порядку присудження наукових ступенів і присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника, затвердженого постановою КМУ від 07.03.2007 р. № 423 , рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукових ступенів доктора або кандидата наук набирає чинності з дня прийняття МОНмолодьспорту рішення про видачу відповідного диплома.

Пунктом 5 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), встановлено, що зміна розмірів ставок заробітної плати й посадових окладів протягом року провадиться у разі присвоєння наукового ступеня кандидата наук з дня рішення спеціалізованої вченої ради після прийняття рішення Вищою атестаційною комісією (ВАК) України про видачу диплома кандидата наук. Аналогічна норма передбачена в Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженій наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 (далі — Інструкція № 90). Зокрема, п. 12 Інструкції № 90 встановлено, що підвищення окладів професорсько-викладацького складу за обійманими посадами у разі присудження наукового ступеня кандидата наук проводиться з дня рішення спеціалізованої вченої ради після прийняття рішення ВАК України про видачу диплома кандидата наук.

Такі правила ґрунтувалися на нормах Положення про порядок присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань України, затвердженого постановою КМУ від 20.05.92 р. № 257. Згідно з цим Положенням рішення про присудження наукових ступенів приймала ВАК України.

З прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 12.09.2011 р. № 955 (набрала чинності з 16.09.2011 р.) питання присудження наукових ступенів доктора і кандидата наук, а також присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника належать до компетенції МОНмолодьспорту.

Відповідно до п.п. «г» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 за наявність наукового ступеня кандидата наук провадиться доплата в граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Така ж норма передбачена п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Згідно з п. 7 наказу № 557 з 1 вересня 2005 року Інструкція № 102 та Інструкція № 90 застосовуються в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.

Тому зміна розміру оплати праці працівника за наявність наукового ступеня кандидата наук, присудженого за рішенням спеціалізованої вченої ради вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації (науково-дослідної, науково-технічної установи чи іншої організації, яка здійснює фундаментальні та прикладні наукові дослідження), провадиться з дня прийняття рішення про видачу диплома про присудження наукового ступеня МОНмолодьспорту.

Особам, стосовно яких приймалося рішення про видачу диплома президією ВАК України (тобто до зміни повноважень стосовно прийняття рішення про видачу диплома), доплата за наявність наукового ступеня провадиться з дня прийняття такого рішення ВАК України.

При цьому нормативно-правовими актами не встановлено вимоги щодо нарахування відповідної заробітної плати працівникові з дати подання відповідного документа до бухгалтерії закладу чи установи.

Оплата праці працівників здійснюється згідно з виданими чи затвердженими в установленому порядку необхідними розпорядчими документами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі