Теми статей
Обрати теми

Доплата педагогу-організатору за завідування актовим залом

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата педагогу-організатору за завідування актовим залом

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи може директор загальноосвітньої школи I — III ступенів установити педагогу-організатору доплату за завідування актовим залом?

(м. Київ)

 

Питання встановлення доплати за завідування актовим залом слід розглядати у контексті Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 р. № 601 (далі — Положення), зокрема розділу 3, який має назву «Типи навчальних кабінетів».

Пунктом 3.3 цього розділу Положення установлено, що в закладах створюються кабінети: фізики, інформатики, біології, хімії, майстерень трудового навчання, обслуговуючої праці з лабораторними приміщеннями, що прилягають до цих кабінетів, спортивні, актові зали та інші кабінети відповідно до умов і потреб закладу.

Тож з вимог Положення витікає, що актові зали є одним із типів навчальних кабінетів.

Пунктом 7.1 Положення передбачено, що роботою кабінету керує завідувач, якого призначає директор з числа досвідчених учителів наказом по загальноосвітньому навчальному закладу.

Водночас п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), зокрема, передбачено, що додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати) за завідування навчальними кабінетами провадиться учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів.

З метою дотримання вимог Положення при встановленні доплат за завідування навчальними кабінетами та згідно з п. 6.3.4 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (далі — Галузева угода) керівникам закладів та установ освіти і науки рекомендується:

— не обмежувати типів та кількості навчальних кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів, за завідування якими встановлюється додаткова оплата;

— забезпечити оплату за завідування одним працівником кількома навчальними кабінетами.

Положення Галузевої угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, науки та осіб, які навчаються та перебувають у сфері дії сторін цієї Угоди і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Галузевої угоди).

Тому за наявності наказу директора школи про покладення обов’язків керівництва роботою такого типу кабінету, як актова зала, на педагогічного працівника, який обіймає посаду педагога-організатора, має встановлюватись доплата за завідування кабінетом у розмірі від 10 до 13 % посадового окладу. Відповідно до п. 41 Інструкції № 102 конкретний розмір доплати установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

При цьому усі належні працівникам виплати мають здійснюватися в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі