Теми статей
Обрати теми

Щодо встановлення надбавки за вислугу років працівникам установ соціального захисту населення

Редакція ОП
Лист від 09.09.2011 р. № 741/13/84-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо встановлення надбавки за вислугу років працівникам установ соціального захисту населення

Лист від 09.09.2011 р. № 741/13/84-11

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо поширення норм наказу Міністерства соціальної політики України від 15.06.2011 р. № 239 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 815/19553 від 06.07.2011 р., на певні категорії працівників державних та комунальних установ соціального захисту і повідомляє.

Наказ Міністерства соціальної політики України від 15.06.2011 р. № 239 «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення» розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» з метою підвищення мотивації до праці працівників соціальної сфери, які мають достатній досвід, знання та навички із соціального обслуговування та надання соціальних послуг населенню та закріплення кваліфікованих кадрів в установах соціального захисту населення.

Перелік професій (посад) працівників, які мають право на встановлення надбавки за вислугу років, визначено пунктом 3 Порядку, затвердженого вищезазначеним наказом Мінсоцполітики.

Це: керівники установ соціального захисту населення та їх заступники з основного виду діяльності, керівники структурних підрозділів та їх заступники із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг (допомог), соціального обслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, фахівці із соціальної роботи, соціальні працівники, інструктори з трудової адаптації, методисти з професійної реабілітації, культорганізатори.

Працівники, які згідно зі штатним розписом займають посади головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера, заступник директора по виробничій частині, інспектор з кадрів, завідувач господарством, соціальний робітник, права на таку надбавку не мають.

Згідно з п. 4 Порядку до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається час роботи у державних та комунальних установах, закладах та організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у пункті 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних установ соціального захисту населення.

Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років, є трудова книжка або інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують наявність стажу роботи.

Отже, до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються періоди роботи на посадах, зазначених у пункті 3 Наказу № 239, згідно із записами у трудовій книжц і.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Надбавка за вислугу років бухгалтеру, інспектору з кадрів установ соцзахисту населення не виплачується

 

Нагадаємо, що з 1 вересня 2011 року працівникам установ соцзахисту населення встановлено надбавку за вислугу років. Ця надбавка згідно з Порядком виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239 (далі — Порядок № 239 // «ОП», 2011, № 14), виплачується в розмірі 10 — 30 % залежно від стажу роботи.

Слід ураховувати, що відповідно до п. 3 зазначеного Порядку така надбавка встановлюється:

— керівникам установ соціального захисту населення та їх заступникам за основним видом діяльності;

— керівникам структурних підрозділів та їх заступникам із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг (допомог) соціального обслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, які мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах;

— інструкторам з трудової адаптації;

— методистам з професійної реабілітації;

— організаторам діяльності з культурного дозвілля;

— спеціалістам із соціальної роботи (зі соціальної допомоги вдома, з фізичної реабілітації);

— соціальним працівникам.

Мінсоцполітики в листі, що коментується, нагадує: до стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років, уключається період роботи в державних і комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування, на посадах, зазначених вище. Причому цей період визначається відповідно до записів у трудовій книжці.

Водночас слід ураховувати, що працівники, які не потрапляють до зазначеного вище кола осіб, на таку надбавку права не мають. Як справедливо зауважило Мінсоцполітики, до працівників, які не мають права на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 239, належать такі працівники, як головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера, заступник директора з виробничої частини, інспектор з кадрів, завідувач господарства, соціальний робітник.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі