Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ суми, отриманої платником податку за здавання крові

Редакція ОП
Лист від 05.08.2011 р. № 14243/6/17-0215

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

щодо відображення в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ Суми, отриманої платником податку за здавання крові

Лист від 05.08.2011 р. № 14243/6/17-0215

 

Державна податкова служба України згідно з ст. 52 Податкового кодексу України розглянула <…> звернення щодо заповнення податковими агентами податкового розрахунку і повідомляє.

Відповідно до підпункту «б» пункту 176.2 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України (далі — Кодекс) особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (далі — податковий розрахунок) у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу, до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.

Відповідно до Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума, отримана платником податку за здавання ним крові, грудного жіночого молока, інших видів донорства, яка виплачується з бюджету чи бюджетною установою (п.п. 165.1.33 п. 165.1 ст. 165), яка згідно з Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку, затвердженим наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за № 46/18784 (далі — Наказ № 1020), відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за ознакою доходу «154».

Податковий розрахунок містить персоніфіковані дані щодо сум нарахованого та виплаченого доходу і за запитом до ДПС такі дані можуть бути використані, зокрема, органами, що призначають різного виду соціальну допомогу сім'ям відповідно до чинного законодавства. Органи, що призначають таку допомогу, користуються усіма офіційними джерелами, які містять інформацію про доходи громадян, у тому числі інформацією органів державної податкової служби.

Результатами пропозиції щодо невідображення сум доходів за ознакою «154» може бути порушення Порядку заповнення звітності форми № 1ДФ, декларування окремих видів доходів, зміна відповідальності за виконання платником податку податкових зобов'язань та інше, що, в свою чергу, пов'язано із змінами законодавства та нормативно-правових актів про оподаткування фізичних осіб, а також надання недостовірних даних про доходи відповідним органам.

Внесення змін до Наказу № 1020 здійснюється у встановленому порядку за наслідками прийняття відповідних змін до законів.

 

Заступник голови комісії з проведення
 реорганізації  ДПА України,
 заступник Голови ДПС України
 С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Здав кров платно — пред'яви довідку про присвоєння ідентифікаційного номера

 

Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством здавання донорами крові та (або) її компонентів може здійснювати як на безкоштовній, так і на платній основі за бажанням самого донора.

Оплату донорам за здавання крові та (або) її компонентів здійснюють спеціалізовані установи та заклади переливання крові, а також відповідні підрозділи закладів охорони здоров'я.

За здавання крові та (або) її компонентів Порядком оплати здавання донорами крові та (або) її компонентів, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2006 р. № 1821, установлено спеціальні розцінки. Так, здавання крові оплачується донору з розрахунку 160 грн. за 1 л крові.

У свою чергу, відповідно до п.п. 165.1.33 Податкового кодексу України сума, отримана платником податків за здавання ним крові, грудного жіночого молока, інших компонентів донорства, що виплачується з бюджету чи бюджетною організацією, не включається до оподатковуваного доходу донора.

Однак попри це такі суми обов'язково має бути відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Сума, виплачена донору за здавання крові та (або) її компонентів, відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «154». Для цього донорам, крім свого паспорта, необхідно буде пред'явити закладу переливання крові довідку про присвоєння ідентифікаційного номера.

До відома спеціалізованих установ та закладів переливання крові, які приймають у донорів кров та (або) її компоненти на платній основі: згідно з п. 119.2 Податкового кодексу України неподання, подання з порушення установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками Податкового розрахунку за формою № 1ДФ призводить до накладення штрафу в розмірі 510 грн.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі