Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

РОБОТА ЗА СУМІСНИЦТВОМ У КОМУНАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Мінсоцполітики в листі від 08.09.2011 р. № 731/13/84-11 роз’яснило, що дія постанови Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 поширюється також і на комунальні заклади охорони здоров'я та комунальні установи, організації, що фінансуються з бюджету.

Таким чином, усі питання щодо роботи за сумісництвом та її оплати у комунальних закладах охорони здоров'я та комунальних установах, організаціях, що фінансуються з бюджету, регламентуються вказаною постановою та спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43.

 

ДОПОМОГА ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ДОНОРАМ

У листі від 16.09.2011 р. № 2701-07 ФСС ТВП надав роз’яснення щодо визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності донорам.

Згідно зі ст. 37 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, а також ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95 донорам, які протягом року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, допомога по тимчасовій непрацездатності у зв'язку із захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. Така пільга донорам надається протягом року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості.

ФСС ТВП у своєму листі зазначає, що підставою для надання цієї пільги є довідка (форма 435/о, затверджена наказом МОЗ від 07.07.2003 р. № 301), що видається медичним закладом за місцем здачі крові згідно з п.п. 2.8 Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом МОЗ від 01.08.2005 р. № 385.

 

ВИПЛАТА ДОПОМОГИ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФСС ТВП РОБОТОДАВЦЮ, ВІДНОСНО ЯКОГО ПОРУШЕНО ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО

Як зазначено в листі Мінсоцполітики від 24.06.2011 р. № 525/о/15-11/18, з метою врегулювання питання щодо надання матеріального забезпечення застрахованим особам, які перебувають у трудових відносинах зі страхувальником-роботодавцем, відносно якого порушено провадження у справі про банкрутство, було прийнято постанову правління ФСС ТВП «Про надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальників-роботодавців» від 16.06.2011 р. № 36.

Зазначеною постановою передбачено, що у разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця надання такого матеріального забезпечення здійснюється відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26.

Виходячи з норм цього Порядку для отримання фінансування для надання матеріального забезпечення найманим працівникам підприємствам, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, у тому числі при проведенні ліквідаційної процедури, необхідно відкрити окремий рахунок, який може використовуватися виключно для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС ТВП.

 

БЕЗПІДСТАВНА ВІДМОВА У ПРИЙНЯТТІ ЗВІТУ З ЄСВ

У листі від 06.10.2011 р. № 21269/05-10 Пенсійний фонд України відповів на запитання щодо правомірності відмови працівників ПФУ у прийнятті звіту за формою додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2, у зв'язку з тим, що заробітна плата працівників нижче мінімальної.

Установлення працівникам зарплати в розмірі нижче мінімальної є порушенням законодавства про працю, контроль за дотриманням якого належить до сфери повноважень органів Державної інспекції України з питань праці, а не ПФУ.

Як справедливо вказує ПФУ у цьому листі, той факт, що працівникам нараховано зарплату в розмірі нижче мінімальної, не може бути підставою для відмови у прийнятті звіту, сформованого з дотриманням усіх вимог Порядку № 22-2.

 

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ У ЖОВТНІ 2011 РОКУ

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у жовтні 2011 року склав 100 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі