Теми статей
Обрати теми

Оподаткування дивідендів, нарахованих у 2011 році за підсумками 2010 року

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оподаткування дивідендів, нарахованих у 2011 році за підсумками 2010 року

 

Сергій НАУМОВ, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування податків на доходи фізичних осіб Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України

 

За якою ставкою обкладати податком на доходи фізичних осіб дивіденди за підсумками роботи 2010 року, нараховані засновникам підприємства у жовтні 2011 року?

(м. Харків)

 

З 1 січня 2011 року обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) регулюється розд. IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Згідно з п.п. 164.2.8 ПКУ дивіденди включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, за винятком випадків, визначених п.п. 165.1.18 ПКУ.

Відповідно до п.п. 165.1.18 ПКУ не підлягають оподаткуванню дивіденди, що нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою — резидентом, який нараховує такі дивіденди, при виконанні таких умов:

— нарахування дивідендів жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента;

— у результаті нарахування збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

У загальному випадку дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав — резидентом, який є юридичною особою, обкладаються ПДФО за ставкою, передбаченою п. 167.2 ПКУ, а саме 5 % (п.п. 170.5.3 ПКУ). Виняток становлять дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями чи іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих чи інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, більшої від суми виплат, розрахованої на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку (п.п. 170.5.3 ПКУ). Згідно з п.п. 153.3.7 ПКУ такі дивіденди для цілей обкладення ПДФО прирівнюються до заробітної плати з відповідним оподаткуванням. Тому вони оподатковуються за ставками, передбаченими п. 167.1 ПКУ (до доходу, сума якого не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), застосовується ставка 15 % (абзац перший п. 167.1 ПКУ), а до частини доходу, що перевищує зазначену суму, — ставка 17 % (абзац другий п. 167.1 ПКУ)).

Оскільки дивіденди за 2010 рік нараховано у 2011 році, вони потраплять до загального оподатковуваного доходу того місяця, в якому їх нараховано (у нашому випадку це жовтень 2011 року, коли діють норми ПКУ). Отже, такі дивіденди мають оподатковуватися згідно з п.п. 170.5.3 ПКУ, тобто за ставкою 5 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі