Теми статей
Обрати теми

Зарахування періоду служби в органах внутрішніх справ до стажу педагогічної роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зарахування періоду служби в органах внутрішніх справ до стажу педагогічної роботи

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

З 1 вересня 2010 року працівницю прийнято на роботу на 0,25 ставки за посадою старшого викладача юридичного факультету вищого навчального закладу — аграрного університету. З 1 вересня 2011 року її переведено на 0,4 ставки за посадою старшого викладача в цьому самому навчальному закладі.

Згідно із записами у трудовій книжці працівниці:

— з 01.09.91 р. по 24.06.96 р. вона навчалася в Сумському державному педагогічному інституті ім. А. С. Макаренка за спеціальністю «російська мова та література»;

— з 04.09.96 р. по 27.10.98 р. — працювала на посаді вчителя російської мови та літератури у загальноосвітній школі;

— з 28.10.98 р. по 22.06.2010 р. — перебувала на службі в органах внутрішніх справ.

Чи зараховується період служби в органах внутрішніх справ до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років такій працівниці?

(м. Суми)

 

Виплата надбавок за вислугу років гарантована педагогічним та науково-педагогічним працівникам ст. 57 Закону України «Про освіту» в редакції від 23.03.96 р. № 100/96-ВР, зі змінами та доповненнями , якою встановлено, що така надбавка виплачується у відсотках до ставки заробітної плати чи посадового окладу залежно від стажу педагогічної роботи.

Порядок виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок).

Згідно з Порядком до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи на посадах, передбачених у переліку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963, до якого, зокрема, включена посада вчителя, а також деякі інші види роботи, служби тощо.

Але Порядком не охоплено низки видів діяльності, яку згідно з нормами окремих законів України гарантовано для врахування до стажу роботи, у тому числі за спеціальністю.

Згідно зі ст. 92 Конституції України права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод визначаються виключно законами України.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України» від 26.03.92 р. № 2235-XII держава забезпечує соціальні і правові гарантії військовослужбовцям внутрішніх військ і членам їх сімей відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII (далі — Закон про правовий захист військовослужбовців).

Згідно зі ст. 8 Закону про правовий захист військовослужбовців час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх загального і безперервного трудового стажу, а також до стажу роботи за спеціальністю.

Тому наявні підстави для зарахування часу перебування на службі в органах внутрішніх справ педагогічним та науково-педагогічним працівникам до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі