Теми статей
Обрати теми

Штати дошкільного навчального закладу, на базі якого функціонує 1 клас

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Штати дошкільного навчального закладу, на базі якого функціонує 1 клас

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

На базі дошкільного навчального закладу (далі — ДНЗ) функціонує 1 клас. Його обслуговує адміністративно-господарський персонал ДНЗ, крім учителя, який проводить навчання (уроки). До штатної чисельності якого закладу: школи чи ДНЗ повинні включатися штатні одиниці адміністративно-обслуговуючого персоналу? На підставі яких нормативних документів та в якій кількості визначається штатна чисельність ДНЗ?

(м. Шостка, Сумська обл.)

 

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV зарахування дітей до 1 класу загальноосвітнього навчального закладу здійснюється, як правило, з 6 років.

Про організацію навчання учнів 1 класу на базі дошкільних навчальних закладів зазначається в листі Міністерства освіти і науки України від 18.06.2001 р. № 1/9-231 (далі — лист № 1/9-231).

З урахуванням соціально-економічних потреб та з метою забезпечення оптимальних умов для учнів 1 класу загальноосвітнього навчального закладу їх навчання може здійснюватися на базі ДНЗ.

Мережа загальноосвітніх та ДНЗ для організації навчання першокласників визначається відповідним органом управління освітою.

Прийом і зарахування дітей до 1 класу здійснюється згідно з наказом Міністерства освіти і науки України «Про прийом дітей до 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів» від 07.04.2005 р. № 204.

Клас (група) одночасно є класом загальноосвітнього навчального закладу та групою ДНЗ. Учні 1 класу, які навчаються на базі ДНЗ, як правило, враховуються до контингенту загальноосвітнього навчального закладу та ДНЗ.

За заявою батьків або осіб, які їх замінюють, учні можуть перебувати у закладі тільки на період навчальних занять. У цьому випадку вони не є вихованцями ДНЗ та враховуються лише до контингенту учнів загальноосвітнього навчального закладу.

Керівник загальноосвітнього навчального закладу призначає вчителя для роботи з учнями 1 класу, які навчаються на базі ДНЗ, та визначає форми внутрішкільного контролю та методичного керівництва роботою цього класу.

У листі № 1/9-231 зазначено, що вчителя 1 класу може бути призначено і на посаду вихователя дошкільного навчального закладу для роботи в першу половину дня з учнями цього класу (групи) відповідно до режиму роботи ДНЗ, але не більше як на 0,5 ставки вихователя.

При визначенні чисельності адміністративно-господарського, навчально-допоміжного та обслуговуючого персоналу загальноосвітнього навчального закладу клас, що функціонує на базі ДНЗ, та учні цього класу не враховуються.

Робота педагогічного та обслуговуючого персоналу організовується відповідно до режиму перебування учнів (вихованців) 1 класу (групи) у закладі.

Для проведення навчально-виховного процесу з учнями в ДНЗ виділяються окремі приміщення, що відповідають Державним санітарним правилам і нормам утримання, устаткування загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процессу ДСанПіН 5.5.2.008-01, затвердженим постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 р. № 63.

У листі № 1/9-231 зазначено, що витрати, пов'язані з поточним утриманням дітей 1 класу (групи) на базі ДНЗ, провадяться за кошторисом ДНЗ.

Це означає, що група дітей, яка одночасно є 1 класом загальноосвітньої школи, враховується при визначенні чисельності штатних одиниць ДНЗ як група цього ДНЗ.

На період канікул можуть створюватися зведені або окремі групи, з якими працює вихователь ДНЗ. Для цього кошторисом ДНЗ передбачається додаткова чисельність вихователів.

Зазначений порядок організації навчання учнів 1 класу на базі дошкільного навчального закладу та оплати праці вчителів, які залучаються до цієї роботи, застосовуються у загальноосвітніх навчальних закладах та ДНЗ державної та комунальної форм власності незалежно від їх типу та підпорядкування.

Штатний розпис ДНЗ, на базі якого організовано навчання учнів 1 класу загальноосвітньої школи, визначається відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 04.11.2010 р. № 1055.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі