Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років помічнику ентомолога санітарно-епідеміологічного закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за вислугу років помічнику ентомолога санітарно-епідеміологічного закладу

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування і оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування і фінансування централізованих заходів Міністерства охорони здоров'я України

 

Чи має право на надбавку за вислугу років помічник ентомолога санітарно-епідеміологічного закладу охорони здоров'я?

(м. Київ)

 

Порядком виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України, затвердженим постановою КМУ від 26.08.2009 р. № 910 (далі — Порядок № 910), передбачено виплату надбавок за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби, до яких належать головні державні санітарні лікарі та їх заступники, лікарі-гігієністи, лікарі-епідеміологи, лікарі-бактеріологи, лікарі-вірусологи, лікарі-паразитологи, лікарі-дезінфекціоністи, лікарі-санологи, біологи, ентомологи, лаборанти з вищою освітою, помічники лікарів, фельдшери-лаборанти (лаборанти), медичні сестри, інструктори, крім тих, що мають право на виплату надбавки за тривалість безперервної роботи (п. 2 Порядку № 910).

Зазначеним переліком посада «помічник ентомолога» не передбачена.

Статтею 31 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII визначено, що посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України є головні державні санітарні лікарі та їх заступники, інші працівники державної санітарно-епідеміологічної служби України, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Таким чином, якщо особи, зазначені у п. 2 Порядку № 910, уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд і відповідно є посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби України, то їм виплачується надбавка за вислугу років згідно з вимогами зазначеної постанови.

Дія вказаної постанови не поширюється на інших працівників державної санітарно-епідеміологічної служби, які не уповноважені здійснювати державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Відповідно до Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), лікарям та фахівцям із базовою та неповною вищою медичною освітою з 1 січня 2010 року встановлюється надбавка за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % до посадового окладу залежно від стажу роботи:

— понад 3 роки — 10 %;

— понад 10 років — 20 %;

— понад 20 років — 30 %.

Надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров'я та їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, лікарям усіх лікарських спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я, головним медичним сестрам, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей.

Згідно з наказом МОЗ «Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров'я» від 28.10.2002 р. № 385 санітарно-епідеміологічні заклади є закладами охорони здоров'я.

Таким чином, право на надбавку за вислугу років згідно з Порядком № 910 мають посадові особи державної санітарно-епідеміологічної служби України, згідно з Порядком № 1418 — медичні працівники комунальних та державних закладів охорони здоров'я та професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я.

Номенклатуру спеціальностей таких професіоналів затверджено наказом МОЗ «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» від 12.08.2009 р. № 588.

Перелік лікарських посад у закладах охорони здоров'я затверджено наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385.

Номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою затверджено наказом МОЗ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742.

Жодним із зазначених документів посада «помічник ентомолога» не передбачена.

Указана посада відсутня у розділі «Фахівці» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров'я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

Департаментом кадрової політики та запобігання корупції МОЗ (лист від 18.08.2010 р. № 11.02-07/21) надано роз'яснення, що помічники ентомологів не належать до категорії молодших спеціалістів з медичною освітою і атестації на кваліфікаційну категорію, як молодші спеціалісти з медичною освітою, не підлягають.

Проте ця посада наведена в розд. III додатка 1 до наказу МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195.

Згідно з п. 2.33 наказу Мін'юсту «Про вдосконалення порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів» від 12.04.2005 р. № 34/5 у зв'язку з прийняттям суб'єктом нормотворення нормативно-правового акта підлягають визнанню такими, що втратили чинність, усі раніше прийняті ним нормативно-правові акти, якщо вони суперечать уключеним до нового акта нормативним приписам виявилися такими, що поглинуті ним або фактично втратили своє значення. Тобто застосовується нормативно-правовий акт, який прийнято пізніше.

З огляду на вказане, посада «помічник ентомолога» не належить до середнього медичного персоналу та працівники закладів охорони здоров'я, призначені на вказані посади, права на встановлення надбавки за вислугу років згідно з Порядками № 910 та № 1418 не мають.

З метою вирішення цієї проблеми Департаментом фінансово-ресурсного забезпечення МОЗ розроблено проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418», в якому передбачено встановлення надбавки за вислугу років працівникам санітарно-епідеміологічних закладів охорони здоров'я, що обіймають посаду «помічник ентомолога».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі