Теми статей
Обрати теми

Надбавка за тривалість безперервної роботи працівникам протитуберкульозного диспансеру

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надбавка за тривалість безперервної роботи працівникам протитуберкульозного диспансеру

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування і оплати праці, роботи з місцевими бюджетами
та планування і фінансування централізованих заходів Міністерства охорони здоров’я України

 

Чи мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи такі працівники протитуберкульозного диспансеру, як молодша медична сестра з немедичною освітою та бухгалтер?

(м. Сімферополь)

 

Ні молодша медична сестра з немедичною освітою, ні бухгалтер протитуберкульозного диспансеру не мають права на надбавку за тривалість безперервної роботи. Пояснимо чому.

Наказом Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2011 р. № 284/424* було внесено зміни до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308). Цим наказом було доповнено перелік закладів, посад та розміри надбавок за тривалість безперервної роботи, що встановлюються медпрацівникам, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз.

* Див. «ОП», 2011, № 16, с. 4. — Прим. ред.

Так, таблицю п.п. 4.1.1 Умов № 308 доповнили новими позиціями такого змісту:

 

 

Заклади (підрозділи)

Посади

Період безперервного стажу

Розмір надбавки, у % до посадового окладу

Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу

Лікарі незалежно від найменування посад, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад, професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності у структурних підрозділах протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз

До 2 років (уключно)

10 %

Від 2 до 4 років

20 %

Від 4 до 6 років

30 %

Від 6 до 8 років

40 %

Від 8 до 10 років

50 %

Понад 10 років

60 %

Спеціалізовані заклади охорони здоров’я та структурні підрозділи закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу

Лікарі незалежно від найменування посад, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад, професіонали з вищою немедичною освітою,
що допущені до медичної діяльності

До 3 років (уключно)

10 %

Від 3 до 6 років

20 %

Від 6 до 9 років

30 %

Понад 9 років

40 %

 

Зауважимо, що зазначені зміни до Умов № 308 застосовуються з 01.07.2011 р.

Протитуберкульозний диспансер згідно з Переліком спеціалізованих закладів охорони здоров'я та структурних підрозділів закладів охорони здоров'я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 16.07.2009 р. № 514, належить до спеціалізованих закладів охорони здоров'я та структурних підрозділів закладів охорони здоров'я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз.

Як визначено у таблиці, на відповідну надбавку мають право:

— лікарі незалежно від найменування посад;

фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад;

професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності.

Що стосується фахівців з базовою та неповною вищою освітою , то згідно з Національним класифікатором професій (ДК 003:2005) та Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров'я» до них належать:

— молодші спеціалісти, які здобули неповну вищу медичну освіту, що забезпечують училища, технікуми, віднесені до вищих закладів освіти першого рівня акредитації;

— бакалаври, які здобули базову вищу освіту, що забезпечують коледжі та інші вищі заклади освіти другого рівня акредитації (ст. 43 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII та ст. 6, 7, 8 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III).

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою (молодші спеціалісти та бакалаври) мають право працювати на посадах фельдшерів та медичних сестер усіх спеціальностей, акушерок, лаборантів, фельдшерів-лаборантів, рентгенолаборантів, інструкторів усіх спеціальностей, статистиків медичних, зубних техніків, техніків-ортезистів-гіпсовиливальників тощо. Номенклатура спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою визначена у додатку 1 до п. 1.6 Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.11.2007 р. № 742.

Перелік професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров'я, визначено Номенклатурою спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12.08.2009 р. № 588. Так, до них належать професіонали, що мають вищу освіту за спеціальностями: бактеріологія, біологія, генетична лабораторія, ентомологія, зоологія, клінічна біохімія, клінічна лабораторія діагностики, лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища, лабораторна імунологія, мікробіологія і вірусологія.

Оскільки ні молодша медична сестра з немедичною освітою, ні бухгалтер не належать до перелічених категорій працівників закладів охорони здоров’я, яким установлюється надбавка за тривалість безперервної роботи за п.п. 4.1.1 Умов № 308, права на неї вони не мають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі