Теми статей
Обрати теми

Оплата лікарняного в разі встановлення групи інвалідності

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата лікарняного в разі встановлення групи інвалідності

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Працівник підприємства отримав інвалідність, не пов’язану з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням. Лікарняний листок він надав за період з 12 по 29 вересня включно. 29 вересня МСЕК призначила йому III групу інвалідності. Страховий стаж працівника — 20 років і 10 місяців. Як оплатити лікарняний листок?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 35 ч. 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (установлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством. Розглянемо на числовому прикладі особливості оплати лікарняного листка в разі встановлення працівнику групи інвалідності.

Лікарняний листок у прикладі, наведеному у запитанні, слід оплатити за період з 12 по 28 вересня включно, 29 вересня не оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності з 12 по 16 вересня включно оплачуються за рахунок коштів роботодавця, а решта робочих днів, пропущених працівником унаслідок його тимчасової непрацездатності (19 — 23 вересня, 26 — 28 вересня, усього 8 днів), оплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Припустимо, що середньоденна заробітна плата для розрахунку лікарняних склала 149,33 грн.

Визначимо суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації:

149,33 x 5 = 746,65 (грн.),

де 5 — кількість робочих днів, пропущених унаслідок тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Визначимо суму допомоги по тимчасовій непрацездатності:

149,33 x 8 = 1194,64 (грн.),

де 8 — кількість робочих днів, пропущених унаслідок тимчасової непрацездатності, що оплачуються з Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності.

Загальна сума лікарняних становитиме:

746,65 + 1194,64 = 1941,29 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі