Теми статей
Обрати теми

Індекс інфляції останнього місяця невідомий: як розрахувати і виплатити компенсацію за прострочення виплати зарплати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Індекс інфляції останнього місяця невідомий: як розрахувати і виплатити компенсацію за прострочення виплати зарплати

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

Виплата заробітної плати на підприємстві здійснюється в такі терміни — 3 і 19 числа. 3 жовтня 2011 року працівнику було виплачено також заборгованість із заробітної плати за лютий 2011 року в розмірі 1450,50 грн. (чиста заробітна плата). Як розрахувати компенсацію за прострочення виплати заробітної плати, якщо індекс інфляції за вересень на 3 жовтня 2011 року ще не відомий?

(м. Київ)

 

Питання щодо порядку нарахування і виплати компенсації за прострочення виплати заробітної плати регламентуються

Законом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III (далі — Закон № 2050), а також Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159 (далі — Порядок № 159).

Згідно зі

ст. 3 Закону № 2050, а також п. 4 Порядку № 159 сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків та обов'язкових платежів), і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, ділений на 100.

Індекс споживчих цін для визначення суми компенсації обчислюється шляхом перемножування індексів споживчих цін за період невиплати грошового доходу. При цьому індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується дохід, до розрахунку не включається. Щомісячні індекси споживчих цін публікуються Держкомстатом.

Водночас щомісячний індекс споживчих цін публікується Держкомстатом не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним. Як правило, це відбувається 6 — 7 числа. Тому не завжди у підприємств є можливість у термін виплати зарплати за другу половину попереднього місяця виплатити компенсацію за прострочення виплати заробітної плати за минулі місяці.

Згідно зі

ст. 4 Закону № 2050 сума компенсації за прострочення виплати заробітної плати виплачується громадянам у тому самому місяці, в якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць. Оскільки в Законі № 2050 немає обов'язкової умови щодо виплати компенсації за прострочення виплати заробітної плати в один день із виплатою самої заборгованості, але є обмеження строку виплати — той самий місяць, у цій ситуації компенсацію за прострочення виплати заробітної плати як варіант можна виплатити в аванс за першу половину жовтня 2011 року, коли вже буде відомий індекс інфляції за вересень 2011 року.

Розрахуємо суму компенсації за прострочення виплати заробітної плати працівника за лютий 2011 року в разі її погашення у жовтні* 2011 року.

* Розраховані величини приросту індексів споживчих цін див. на с. 29 цього номера газети. —

Прим. ред.

Сума компенсації становитиме:

1450,50 x 2,3 : 100 = 33,36 (грн.),

де 2,3 — приріст індексу споживчих цін за період невиплати заробітної плати, %.

Цю суму компенсації за прострочення виплати заробітної плати підприємство нарахує та виплатить після її оподаткування в аванс за другу половину жовтня 2011 року, тобто 19 жовтня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі