Теми статей
Обрати теми

Розрахунковий період для обчислення лікарняних у разі реорганізації установи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Розрахунковий період для обчислення лікарняних у разі реорганізації установи

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

У зв'язку з реорганізацією медичної галузі в установі відбулася реорганізація шляхом виділення з відділу охорони здоров'я самостійної юридичної установи — лікарні.

З 15.07.2011 р. Центральна міська лікарня з поліклініками стала самостійною юридичною установою — 1-ю міською лікарнею. Працівникам установи у трудових книжках здійснено запис про перейменування назви установи.

Як здійснювати нарахування за лікарняними листками таким працівникам після реорганізації? Чи є дата 15.07.2011 р. точкою відліку для визначення розрахункового періоду для нарахування за лікарняними листками?

(м. Полтава)

 

Згідно з ч. 3 ст. 36 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) у разі зміни власника підприємства, а також реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, відділення, перетворення) дія трудового договору продовжується. Це означає, що при зазначених способах реорганізації звільнення працівників не повинне провадитися в разі, якщо не відбувається скорочення чисельності або штату працівників відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Таким чином, у разі якщо відбулася реорганізація установи і при цьому штат не скорочувався, у працівників не змінювалися посадові обов'язки, трудові функції, умови праці, то це не є змінами в організації виробництва та праці для працівників і не призводить до їх звільнення.

До трудових книжок працівників уноситься лише запис: «підприємство (установа) таке-то з такого-то числа реорганізовано в таке-то».

У цьому випадку для розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми лікарняних приймається розрахунковий період — останні 6 календарних місяців з урахуванням періоду роботи до реорганізації установи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Припустимо, що працівник установи надав лікарняний листок, що свідчить про його непрацездатність за період з 5 по 11 жовтня 2011 року включно. У  цьому випадку розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних є останні 6 календарних місяців, що передують місяцю, в якому настала тимчасова непрацездатність, тобто квітень — вересень 2011 року. Як бачимо, до вказаного періоду також уключається період роботи цього працівника до реорганізації установи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі