Теми статей
Обрати теми

Звільнення за угодою сторін та за власним бажанням: переваги для працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Звільнення за угодою сторін та за власним бажанням: переваги для працівника

 

Наталія МАХОНІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Які існують відмінності та переваги для працівника при звільненні з роботи за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) та за власним бажанням (ст. 38 КЗпП)?

(м. Суми)

 

Згідно з

ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. Це так зване звільнення за власним бажанням. Тобто працівник попереджає роботодавця про свій намір звільнитися з роботи, але ще два тижні продовжує виконувати свої трудові обов’язки. Виняток із цього правила — поважні причини, зазначені в ч. 1 ст. 38 КЗпП. За наявності таких поважних причин власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Відповідно до

п. 1 ст. 36 КЗпП підставою для припинення трудового договору може бути угода сторін. Слід зазначити, що законодавством не встановлено відповідного порядку чи строків припинення трудового договору за угодою сторін, у зв’язку з чим вони визначаються працівником і власником або уповноваженим ним органом у кожному конкретному випадку. При цьому працівнику не потрібно попереджати роботодавця за два тижні. Додамо, що при припиненні трудового договору за власним бажанням допускається відкликання працівником заяви про таке звільнення, а при звільненні за угодою сторін такої можливості не передбачено. Про це йшла мова в ухвалі Судової палати з цивільних справ Верховного Суду України від 25.02.2004 р.

Слід зазначити, що працівнику, який звільняється без подальшого працевлаштування, вигідніше звільнитися саме за

п. 1 ст. 36 КЗпП, оскільки існують певні нюанси і в оформленні допомоги по безробіттю. Так, після реєстрації у центрі зайнятості отримати допомогу по безробіттю працівник зможе:

— при звільненні за власним бажанням без поважних причин (

ст. 38 КЗпП) — починаючи з 91-го календарного дня (ч. 3 ст. 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (далі — Закон № 1533);

— при звільненні за угодою сторін (

п. 1 ст. 36 КЗпП) та з інших підстав (у тому числі й з ініціативи роботодавця) — починаючи з 8-го календарного дня (ч. 3 ст. 22 Закону № 1533).

Інших суттєвих відмінностей у звільненні за цими підставами немає. При звільненні працівника за будь-якою підставою основним документом для розірвання трудового договору є наказ (розпорядження) керівника про звільнення працівника, у якому зазначається підстава для звільнення. У трудовій книжці вказується посилання на статтю КЗпП. Також провадиться остаточний розрахунок і видається трудова книжка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі