Теми статей
Обрати теми

Тривалість додаткової відпустки «за шкідливість»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість додаткової відпустки «за шкідливість»

 

Ольга ЧЕРНЕТЕНКО, головний спеціаліст Державної експертизи умов праці Міністерства соціальної політики України

 

Електрогазозварник виконує роботи як у приміщеннях, так і на свіжому повітрі. Як розраховується тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими умовами праці у разі, коли працівник зайнятий у різних умовах?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, надається щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (додаток 1 у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. № 679).

Відповідно до

підрозділу «Зварювальні роботи» розд. VI «Оброблення металу» цього Списку електрозварник на автоматичних машинах, електрозварник на напівавтоматичних машинах, електрозварник ручного зварювання, електрогазозварник, зайнятий на:

— роботах у закритих місткостях (котлах, резервуарах, баках, відсіках, трюмах);

роботах у приміщеннях; роботах з високомарганцевими сталями та титаном; зварюванням освинцьованих деталей — мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до 7 календарних днів;

зовнішніх роботахдо 4 календарних днів.

Конкретна тривалість

такої відпустки встановлюється колективним або трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442.

Згідно з

Порядком застосування зазначеного Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16, додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

До розрахунку часу, що дає право працівнику на відповідну додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій та посад.

Цим же

Порядком установлено, що в тих випадках, коли працівники працювали в різних виробництвах, цехах, за професіями та на посадах, за роботу в яких надається додаткова відпустка різної тривалості, підрахунок часу роботи провадиться окремо за кожним видом робіт, професій та посад*.

* Детальніше про розрахунок тривалості такої відпустки див. у статті «Законодавчі нюанси надання щорічних додаткових відпусток: розглядаємо на практиці» // «ОП», 2011, № 11, с. 22.

Прим. ред.

Облік часу, відпрацьованого за кожним видом робіт, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі