Теми статей
Обрати теми

Заочно-дистанційна форма навчання: право на додаткову оплачувану відпустку

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Заочно-дистанційна форма навчання: право на додаткову оплачувану відпустку

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи має право на додаткову оплачувану відпустку особа, яка навчається у вищому навчальному закладі ІІІ — ІV рівнів акредитації за заочно-дистанційною формою навчання?

(м. Харків)

 

Перш за все слід зазначити, що відповідно до

ст. 216 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР працівники, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, мають право на отримання за місцем роботи додаткової оплачуваної відпустки.

Згідно зі

ст. 42 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III у вищих навчальних закладах навчання здійснюється за такими формами: денна (очна); вечірня; заочна, дистанційна; екстернатна. Форми навчання можуть бути поєднані.

Це також зазначено і в інших нормативно-правових актах, зокрема у

Положенні про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженому наказом Міністерства освіти України від 02.06.93 р. № 161.

Вечірня і заочна (дистанційна) форми навчання є формами здобуття певного рівня освіти або кваліфікації без відриву від виробництва.

Дистанційне навчання — це засіб реалізації процесу навчання, в основу якого покладено використання сучасних інформаційних та телекомунікаційних технологій, що дозволяють навчатись на відстані без безпосереднього, особистого контакту між викладачем і учнем. У

міжсесійний період слухачі навчаються дистанційно без відриву від основної діяльності, що дає змогу оперативно і безпосередньо реалізовувати набуту підготовку в практичній роботі. Слухачу заочно-дистанційної форми навчання, який виконав навчальну програму, захистив дипломну роботу та склав державні іспити, рішенням державної екзаменаційної комісії присвоюється кваліфікація бакалавра, спеціаліста або магістра і видається диплом встановленого зразка. Слухачі заочно-дистанційної форми навчання мають права та пільги, передбачені законодавством України для осіб, які навчаються без відриву від виробництва.

Отже, оскільки заочно-дистанційна форма навчання є навчанням без відриву від виробництва, так би мовити, поєднанням заочної та дистанційної форм навчання, то працівники,

які успішно навчаються у вищих навчальних закладах за цією формою, також мають право на отримання додаткової оплачуваної відпустки, як це передбачено згаданими нормативно-правовими актами.

Підставою для надання такої відпустки є заява працівника та довідка-виклик навчального закладу, в якій має бути зазначено форму навчання, рівень акредитації вищого навчального закладу, курс, на якому навчається працівник.

Також слід зазначити, що відповідно до

ст. 217 КЗпП на час додаткових відпусток у зв'язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата.

Крім того, працівникам, які навчаються на останніх курсах вищих навчальних закладів, протягом десяти учбових місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів, можуть надаватися щотижнево частково оплачувані, або безоплатні вільні від роботи дні для підготовки до занять

(ст. 218 КЗпП).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі