Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

З 2012 РОКУ ВВОДИТЬСЯ НОВИЙ ЗВІТ ЗІ СТАТИСТИКИ ПРАЦІ — ФОРМА № 7-ПВ

Державний комітет статистики України наказом від 11.08.2011 р. № 207 затвердив форму державного статистичного спостереження зі статистики праці № 7-ПВ (один раз на чотири роки) «Звіт про заробітну плату за професіями окремих працівників». Форму № 7-ПВ буде введено в дію починаючи з 1 січня 2012 року.

Ця форма поширюється на юридичних осіб та їхні відокремлені підрозділи, визначені за переліком органів державної статистики.

 

НАРАХУВАННЯ ЄСВ НА СУМУ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

ПФУ в листі від 13.07.2011 р. № 14399/03-20 роз’яснив питання нарахування єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) на суму матеріальної допомоги. Так, матеріальна допомога

разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку з сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, коли необхідність її отримання виникла раптово, не є базою для нарахування ЄСВ незалежно від суми. При цьому необхідно подати заяву на отримання саме такої матеріальної допомоги, тобто з відповідним формулюванням. Її розмір визначається адміністрацією підприємства, установи, організації.

А от матеріальна допомога, що має

систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення тощо), включається до фонду заробітної плати в складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат, отже, є базою для нарахування та утримання ЄСВ.

Детальніше про види матеріальної допомоги, які надаються працівникам, і порядок їх оподаткування див. «ОП», 2011, № 8, с. 17.

 

ПФУ ЩОДО РОЗСТРОЧЕННЯ СУМ ЗАБОРГОВАНОСТІ

ПФУ в листі від 24.06.2011 р. № 12985/03-16 роз’яснив, що законодавством про загальнообов'язкове державне страхування

не передбачено пільг з нарахування та сплати страхових внесків та звільнення їх від сплати. Розстрочення заборгованості зі сплати цих внесків також не передбачено.

Однак ч. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI

передбачено розстрочення тільки щодо заборгованості:

— зі сплати пенсійного збору, що виникла до 1 січня 2004 року і не погашена станом на 1 січня 2011 року;

— з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій;

— зі сплати штрафних та фінансових санкцій, що виникли до 1 січня 2011 року.

Такі види заборгованості підлягають розстроченню не більш як на 60 календарних місяців починаючи з 1 січня 2011 року.

 

ДОПОМОГА ВИПУСКНИКАМ ПЕДАГОГІЧНИХ ВУЗІВ

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України наказом від 11.08.2011 р. № 965 затвердило Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2011 році. Зазначений наказ видається щорічно, однак у цьому році необхідно звернути увагу на скорочення строків подання заяв випускників на отримання адресної грошової допомоги.

Порядок стосується випускників, які у 2010 — 2011 навчальному році:

навчалися за денною формою навчання за рахунок бюджетних коштів за державним замовленням у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності незалежно від підпорядкування;

— здобули

освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю;

— уклали договір

про роботу на строк не менш як три роки на посаді педагогічного працівника у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах.

Як і раніше, сума одноразової адресної грошової допомоги складає

п'ятикратний розмір мінімальної заробітної плати.

Для отримання допомоги випускники повинні надати

до 10 жовтня 2011 року (у 2010 році — до 5 листопада) такі документи:

— заяву про надання допомоги;

— копію трудової книжки;

— копію договору.

Виплата допомоги здійснюється до кінця поточного року.

 

ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВИДУ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦЯ

ПФУ в листі від 06.05.2011 р. № 9156/03-30 нагадав, що до платників ЄСВ належать юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб — підприємців за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані роботи (надані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців.

Оскільки у

свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не вказуються, то для підтвердження виду діяльності підприємця роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де вказуються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД, або довідку, надану органами статистики. Для підприємця — платника єдиного податку підтвердженням також може бути свідоцтво про сплату єдиного податку, де вказується його вид діяльності за відповідний період.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі