Теми статей
Обрати теми

Виплата працівнику компенсації за використання власного автомобіля

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата працівнику компенсації за використання власного автомобіля

 

Чи обкладається податком на доходи фізичних осіб сума компенсації, яка виплачується юридичною особою — роботодавцем найманому працівнику, за використання власного автомобіля при виконанні службових обов’язків?

 

Відповідно до п.п. «а» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 розд. IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання або компенсація зумовлені виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачені нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах. При цьому положеннями Кодексу законів про працю України передбачені випадки, коли юридична особа повинна компенсувати (відшкодувати) найманому працівнику витрати на проїзд, а саме: у зв'язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість; у зв'язку з службовими відрядженнями. При цьому п.п. «г» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ передбачено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно із розд. IV ПКУ.

Таким чином, компенсація, яка виплачується юридичною особою найманому працівнику за використання ним власного автомобілю для здійснення службових обов’язків в інших випадках, може здійснюватися за рішенням керівника підприємства та вважатися додатковим благом найманого працівника.

Відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума доходу у вигляді додаткового блага.

Згідно із п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставками, визначеними у ст. 167 ПКУ.

Враховуючи вищевикладене, оскільки використання власного автомобіля під час виконання службових обов’язків не підпадає під дію Кодексу законів про працю України, то сума компенсації, яка виплачується йому юридичною особою, є додатковим благом платника податку та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на підставі пп. «а» та «г» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

 

За інформацією Єдиної бази податкових знань,

що розміщена на офіційному сайті ДПСУ

www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі