Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник захворів під час перебування у відпустках: щорічній, «на дітей», «за свій рахунок»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо працівник захворів під час перебування у відпустках: щорічній, «на дітей», «за свій рахунок»

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівники підприємства під час перебування у відпустках (у щорічній відпустці, відпустці за свій рахунок та у додатковій відпустці як мати двох дітей віком до 15 років) захворіли. У зв’язку з цим їм надано листки непрацездатності.

Чи потрібно їм продовжувати відпустки та оплачувати лікарняні листки?

(м. Харків)

 

Законом України «Про відпустки» від 15.10.96 р. № 504/96-ВР

(далі — Закон № 504) передбачено, що відпустка надається працівнику для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, його всебічного розвитку.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 Закону

№ 504 та п. 1 ч. 2 ст. 80 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено, що в разі настання тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку, у період перебування в щорічній відпустці, така відпустка має бути продовжена або перенесена на інший період.

Згідно зі

ст. 80 КЗпП у разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом.

Аналогічно продовжується або переноситься в разі хвороби працівника додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, що надається на підставі

ст. 19 Закону № 504.*

* Про нюанси надання відпусток «на дітей» див. «ОП», 2011, № 10, с. 23 — 27. —

Прим. ред.

Відповідно до

ч. 6 ст. 20 Закону № 504 додаткові соціальні відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 і 8 цього Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 Закону № 504.

Статтею 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон № 2240) передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків, як тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві.

Отже,

якщо тимчасова непрацездатність працівника настала під час його перебування у щорічній відпустці або соціальній відпустці «на дітей» за ст. 19 Закону № 504, ці відпустки мають бути продовжені на кількість календарних днів хвороби або перенесені на інший період, а листок непрацездатності підлягає оплаті.

Щодо оплати лікарняного під час відпустки за свій рахунок, то таке роз’яснення надано в

листі Мінпраці від 11.09.2009 р. № 250/18/99-00, де зазначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується з 6-го дня непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не виплачується за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням. Ця норма поширюється і на перші 5 днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів роботодавця, на підставі абзацу сьомого п. 4 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

Тому

підстав для оплати працівнику листка непрацездатності за час відпустки без збереження заробітної плати немає.

Також зазначимо: якщо під час перебування у щорічній (основній чи додатковій) відпустці застрахованій особі видано листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично доглядає за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, то відповідно до

ч. 6 ст. 35 Закону № 2240 такий листок непрацездатності оплаті не підлягає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі