Теми статей
Обрати теми

Посада гардеробника в загальноосвітньому навчальному закладі не вважається сезонною

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Посада гардеробника в загальноосвітньому навчальному закладі не вважається сезонною

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

У штатному розписі загальноосвітнього навчального закладу передбачена посада гардеробника. Чи є ця посада сезонною? Чим повинна займатись особа, яка обіймає таку посаду, у період, коли вона не виконує свої посадові обов’язки у зв’язку з відсутністю відвідувачів гардероба?

(м. Вінниця)

 

На цей час формування штатів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється відповідно до чинних

Методичних рекомендацій з питань формування порядку штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів, які були доведені для виконання до управлінь освіти обласних державних адміністрацій листом Міносвіти від 19.06.2001 р. № 1/9-234 (із змінами, лист № 1/9-282 від 10.08.2001 р.) (далі — Методичні рекомендації).

Методичні рекомендації

передбачають формування штатів у межах затвердженого фонду оплати праці та залучених коштів з урахуванням типу навчального закладу, контингентів учнів, кількості класів, режиму роботи навчального закладу, площ та санітарного стану приміщень, будівель та споруд.

При цьому чисельність штатних одиниць у навчальних закладах затверджується відповідними органами державного управління освітою по підпорядкуванню після прийняття закону про державний бюджет на поточний рік та відповідних постанов місцевих Рад.

Починаючи з вересня 2012 року штатні розписи загальноосвітніх навчальних закладів будуть формуватися відповідно до

Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205 (далі — Типові штатні нормативи).

І в чинних

Методичних рекомендаціях, і в нових Типових штатних нормативах передбачено, що посада «гардеробник» вводиться в загальноосвітніх навчальних закладах за наявності обладнаного гардероба на 200 окремих місць. За наявності другої зміни вводиться додаткова кількість гардеробників з розрахунку 1 штатна одиниця на 200 учнів, як навчаються в другу зміну і забезпечені місцями в гардеробі.

Вищезазначеними документами не передбачено, що ця посада є сезонною. Такої норми не було передбачено й попередніми

Типовими штатними нормативами, які були чинні до введення в дію Методичних рекомендацій (наказ Міносвіти від 09.08.96 р. № 264).

Крім того,

Списком сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.97 р. № 278, також не передбачено роботи і посади гардеробника.

Отже, виходячи з вищевикладеного вважаємо, що посада гардеробника у загальноосвітньому навчальному закладі не є сезонною. Визначена Методичними рекомендаціями та Типовими штатними нормативами кількість таких працівників вводиться в школі на цілий рік. Протягом навчального року такі працівники, коли в них є потреба, виконують свої безпосередні обов’язки, а влітку та міжсезонний період (за винятком відпустки) згідно зі ст. 33 та 34 Кодексу законів про працю України можуть виконувати іншу роботу та доручення керівника навчального закладу відповідно до потреб закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі