Теми статей
Обрати теми

Щодо поширення встановленої вчителям кваліфікаційної категорії на все педагогічне навантаження

Редакція ОП
Лист від 31.08.2011 р. № 1/11-8241

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Щодо поширення встановленої вчителям кваліфікаційної категорії на все педагогічне навантаження

Лист від 31.08.2011 р. № 1/11-8241

 

З метою забезпечення безперервного навчально-виховного процесу рекомендуємо прийняти рішення щодо поширення присвоєних відповідно до встановленої внаслідок атестації категорії та педагогічного звання на все педагогічне навантаження педагогічним працівникам, які з різних причин не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які викладають, та надати можливість до 1 січня 2012 року пройти курсову підготовку за різними формами відповідно до пункту 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.2010 р. за № 1255/18550.

 

Заступник Міністра — керівник апарату П. Куліков

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

Атестація, тарифікація та оплата праці вчителів, які викладають декілька предметів, на 2011/2012 навчальний рік

 

Згідно зі ст. 27 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV атестація педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів є обов'язковою і здійснюється, як правило, один раз на п'ять років. Порядок атестації педагогічних працівників установлюється Міністерством освіти України.

Пунктом 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Положення № 930), яке набрало чинності з 30 грудня 2010 року, установлено, що вчителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. При цьому встановлено, що присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на педагогічне навантаження з інших предметів, які вони викладають та з яких пройшли підвищення кваліфікації.

Відповідно до норм Положення № 930 рішення про результати атестації приймають атестаційні комісії відповідного рівня (пп. 3.9, 6.1, 6.2, 6.3 та ін.).

Нагадаємо, що згідно з Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310), педагогічні працівники, які викладали два й більше предметів, атестувалися з того предмета, з якого мали педагогічне навантаження за фахом освіти. Оплата праці відповідно до встановленої внаслідок атестації за посадою вчителя кваліфікаційної категорії поширювалася на все його педагогічне навантаження до наступної атестації (п. 2.6 Положення № 310).

Попри те, що новим Положенням № 930 установлено вимогу стосовно поширення присвоєної вчителеві кваліфікаційної категорії на все педагогічне навантаження, у тому числі з інших предметів, лише якщо з цих предметів вони пройшли підвищення кваліфікації, ця вимога не стосується тих учителів, які атестувалися за Положенням № 310, що діяло раніше.

Про це наголошено в листі Міністерства освіти і науки України «Про застосування Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 06.01.2011 р. № 1/9-6. Зокрема, привернуто увагу керівників місцевих органів управління освітою, керівників навчальних закладів, голів та членів атестаційних комісій на те, що кваліфікаційні категорії, присвоєні за результатами попередніх атестацій,

зберігаються протягом терміну, на який вони були присвоєні.

Крім того, Міністерством освіти і науки України надано роз’яснення «Про застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників» від 26.01.2011 р. № 1/9-44 стосовно атестації вчителів, які викладають декілька предметів. У листі зазначено, що вони мали атестуватися лише з того предмета, який викладають за спеціальністю. Враховуючи, що Положення № 930 набрало чинності вже після розподілу педагогічного навантаження, а також керуючись принципом неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, при оплаті праці вчителів, які викладають два і більше предметів, до кінця 2010/2011 навчального року застосовувалися правила, встановлені п. 2.6 Положення № 310.

Також було доручено органам управління освітою спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предметів, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників.

Однак, очевидно, це завдання в повній мірі не було реалізовано, що засвідчується як зверненнями вчителів, так і інформацією, яка випливає з листа, що коментується.

У цьому листі Міністерство рекомендує Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій прийняти рішення щодо поширення присвоєних відповідно до встановленої внаслідок атестації категорії та педагогічного звання на все педагогічне навантаження педагогічним працівникам, які з різних причин не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які викладають, та надати можливість до 1 січня 2012 року пройти курсову підготовку за різними формами.

Тому

оплата праці вчителів, які мають педагогічне навантаження з декількох предметів (викладають різні предмети, зокрема й на умовах заміни) та які атестувалися за правилами нового Положення № 930, має здійснюватися виходячи із ставки заробітної плати, встановленої залежно від присвоєної атестаційною комісією кваліфікаційної категорії при прийнятті відповідного рішення з дотриманням зазначених вище рекомендацій Міністерства.

Стосовно

вчителів , які викладають декілька предметів та які атестувалися до 2010/2011 навчального року за нормами Положення № 310, то оплата їх праці має здійснюватися виходячи зі ставок заробітної плати, установлених відповідно до кваліфікаційних категорій, присвоєних за результатами попередніх атестацій.

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі