Теми статей
Обрати теми

Робота на посадах «педагог-організатор» і «старший піонервожатий»: право на пенсію за вислугу років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Робота на посадах «педагог-організатор» та «старший піонервожатий»: право на пенсію за вислугу років

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Педагог-організатор виявив бажання вийти на пенсію за вислугу років. Але в Пенсійному фонді йому відмовили в призначенні такої пенсії з тієї підстави, що в трудовій книжці є запис про прийняття у 1991 році в школу на посаду організатора учнівських організацій (піонервожатого). Тепер ця посада перейменована на посаду «педагог-організатор», але запису про зміну назви посади до трудової книжки не внесено.

Роз’ясніть, чи зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років час роботи організатором учнівських організацій (піонервожатим)?

(Магдалинівський р-н, Дніпропетровська обл.)

 

У штатних розписах загальноосвітніх шкіл

по 31 березня 1991 року для забезпечення навчально-виховної, організаційної роботи з учнями передбачалися посади старшого піонервожатого та організатора позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми.

Із уведенням у дію

з 1 квітня 1991 року нових умов оплати праці працівників освіти відповідно до постанови колегії Міністерства праці Української РСР «Про умови оплати праці та розміри ставок заробітної плати й посадових окладів працівників народної освіти в Українській РСР» від 29.03.91 р. № 25 (далі — постанова № 25) умови оплати праці, у тому числі розмір посадового окладу (ставки заробітної плати), за цими посадами не передбачалися. Натомість додатком 1 до постанови № 25 затверджені розміри окладів (ставок заробітної плати) за посадою «педагог-організатор», додатком 2 — за посадою «старший вожатий», додатком 3 — за посадою «заступник директора з виховної роботи».

Міністерство народної освіти УРСР у

листі від 03.01.91 р. № 1/9-3 рекомендувало органам управління освітою за рішенням Ради навчального закладу для роботи з дитячими об’єднаннями та організаціями вводити (а не перейменовувати) посаду педагога-організатора замість посади старшого піонервожатого та посаду заступника директора з виховної роботи — замість посади організатора позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми.

Тож у цей період у штатних розписах шкіл для забезпечення роботи з учнівськими організаціями могли передбачати посади «педагог-організатор», «старший вожатий» чи «заступник директора з виховної роботи» з установленням працівникам, які їх обіймали, відповідного розміру посадового окладу згідно з

постановою № 25.

Тому працівникові необхідно звернутися до директора тієї школи, де зроблено неправильний запис до трудової книжки про прийняття на посаду «організатора учнівських організацій (піонервожатого)». До трудової книжки необхідно внести відповідні зміни, виходячи з назви посади, що передбачалася в штатному розписі школи, враховуючи також умови оплати праці, за якими здійснювалось нарахування заробітної плати працівникові в той період, а саме: за якою із посад установлювався посадовий оклад.

Стосовно пенсії за вислугу років, то відповідно до

ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788 (далі — Закон № 1788) така пенсія встановлюється окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Працівники освіти, незалежно від їх віку, мають право на пенсію за вислугу років за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років, але за переліком посад та установ, затвердженим Кабінетом Міністрів України (

ст. 55 Закону № 1788).

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років

, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. № 909. До цього Переліку включено, зокрема, посади педагога-організатора та організатора позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми.

Щодо посад старшого піонервожатого та старшого вожатого, то їх до Переліку не включено, хоча відповідні пропозиції неодноразово вносились до Кабінету Міністрів України як Міністерством освіти і науки, так і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі