Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування профспілкових виплат

Редакція ОП
Лист від 01.02.2012 р. № 1959/6/17-1115

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Щодо оподаткування профспілкових виплат

Лист від 01.02.2012 р. № 1959/6/17-1115

(витяг)

 

<…>

3. Згідно з п.п. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Кодексу до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 розд. IV Кодексу до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо.

Тобто вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення членів сім'ї віком після 18 років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо за ставкою, встановленою п. 167.1 ст. 167 Кодексу (15 та/або 17 % залежно від розміру отриманого доходу). Сімейна профспілкова путівка, надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім'ї після 18 років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім'ї.

4. Згідно з п.п. 165.1.38 п. 165.1 ст. 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ) затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за № 46/18784 (далі — наказ № 1020), який набрав чинності з 1 квітня 2011 року.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, затвердженого наказом № 1020, вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів (п.п. 165.1.38 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Кодексу) відображається у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «159» .

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Виплати з профспілки: оподаткування та відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснила порядок оподаткування профспілкових путівок та відзнак під час проведення змагань та конкурсів, організованих профспілками.

Путівки. Ситуація, розглянута в листі, що коментується, стосується надання профспілкової путівки на члена профспілки та його дитину віком старше 18 років.

Так, згідно з п.п. 165.1.35 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи не включається вартість профспілкових путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку, який є членом такої профспілки, та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки).

Із цього положення чітко випливає, що для звільнення від оподаткування вартості профспілкової путівки на дитину члена профспілки необхідно, щоб дитина була не старша 18 років.

Тому в разі, якщо сімейна профспілкова путівка видається на члена профспілки та його дитину (або іншого члена сім'ї) віком старше 18 років, то частина вартості путівки, що оплачується профспілкою за таку дитину (або іншого члена сім'ї), уключається до оподатковуваного доходу дитини (іншого члена сім'ї) платника податку. Такий дохід класифікується як додаткове благо та відповідно обкладається податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 % або 15 та 17 % залежно від розміру отриманого доходу.

Додамо, що додаткове благо відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Доходи переможців змагань та конкурсів. Відповідно до п.п.165.1.38 ПКУ до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість орденів, медалей, значків, кубків, дипломів, грамот і квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

При цьому, як зауважили фахівці ДПСУ, вартість орденів, медалей, значків, кубків, дипломів, грамот і квітів, якими нагороджуються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів, має бути відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «159».

Водночас додамо: у разі якщо в результаті проведення змагань та конкурсів перемагає команда і відповідно нагороджують саме її, на наш погляд, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ нічого не відображається, оскільки ця виплата не є персоніфікованою.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі