Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування ЄСВ на суми винагород за послуги підприємця-єдиноподатника

Редакція ОП
Лист від 12.01.2012 р. № 788/03-20

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

Щодо нарахування ЄСВ на суми винагород за послуги підприємця-єдиноподатника

Лист від 12.01.2012 р. № 788/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з сум винагород за надані послуги фізичною особою — підприємцем, який знаходиться на спрощеній системі оподаткування, згідно з цивільно-правовим договором, і в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (у редакції Закону України від 07.04.2011 р. № 3205-VI, який набрав чинності з 06.05.2011 р.*) (далі — Закон) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

* Закон України від 07.04.2011 р. № 3205-VI набрав чинність з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Цей Закон офіційно опубліковано 06.05.2011 р., тому він набрав чинність 07.05.2011 р. — Прим. ред.

За період до 06.05.2011 р. цим Законом передбачалося, що підтвердженням виду діяльності підприємця було свідоцтво про державну реєстрацію його як підприємця.

Оскільки у свідоцтві про державну реєстрацію підприємця види діяльності не зазначаються, то для підтвердження виду діяльності підприємця за зазначений період роботодавець може використовувати інформацію, надану державним реєстратором, де зазначаються види діяльності підприємця відповідно до КВЕД, або довідку, надану органами статистики. Якщо підприємець, який виконує роботи (надає послуги) згідно з договором цивільно-правового характеру, є платником єдиного податку, то підтвердженням може також бути свідоцтво про сплату єдиного податку, де зазначається його вид діяльності за відповідний період. Юридичні особи сплачують єдиний внесок за фізичних осіб — підприємців, які працюють у них за цивільно-правовими договорами, якщо виконувані ними роботи (надавані послуги) не відповідають видам діяльності, за якими здійснено державну реєстрацію їх як підприємців, та/або немає вищезазначеного документального підтвердження їх видів діяльності.

Згідно з частиною дев'ятою статті 9 Закону обчислення і сплата єдиного внеску за осіб, які виконують роботи (надають послуги) відповідно до цивільно-правових договорів, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які внесок нарахований.

При цьому для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (частина друга статті 7 Закону).

Платники-роботодавці формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок), згідно з додатком 4 таблиці 6 до зазначеного Порядку.

Враховуючи зазначене, сума заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги) повинна бути рознесена відповідно по місяцях. У реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов'язково повинно бути відображено місяці, за які проведено нарахування.

У реквізиті 9 таблиці 6 «Код категорії застрахованої особи» зазначається код відповідно до Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску (додаток 2 до Порядку). Вибраний з цієї Таблиці код категорії застрахованої особи має відповідати фактичному статусу застрахованої особи у відносинах із страхувальником. Для застрахованої особи, яка виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовими договорами, вноситься значення коду, що дорівнює 26.

 

Директор департаменту надходження доходів
 В. Литвиненко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Працюємо з приватними підприємцями: сума винагороди за виконані роботи (надані послуги) та ЄСВ

 

Порядок нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на суму винагороди за виконані роботи (надані послуги) фізичною особою — підприємцем за цивільно-правовим договором безпосередньо залежить від такого факту: чи відповідають виконані роботи (надані послуги) видам економічної діяльності, що здійснюються фізичною особою в межах її підприємницької діяльності?

У разі якщо роботи (послуги) виконуються (надаються) приватним підприємцем у межах його підприємницької діяльності, то ЄСВ на суму винагороди за цивільно-правовим договором не нараховується «зверху» та не утримується «знизу».

У випадку коли роботи (послуги), що виконуються (надаються) приватним підприємцем, не відповідають видам економічної діяльності, у межах яких така особа здійснює свою підприємницьку діяльність, підприємство, що виплачує винагороду за цивільно-правовим договором, зобов'язане нарахувати ЄСВ у загальному порядку, тобто у частині нарахувань за ставкою 34,7 % та в частині утримань за ставкою 2,6 %.

Таке розмежування в обкладенні ЄСВ винагороди за договорами цивільно-правового характеру безпосередньо залежить від наявності наданих документів, що підтверджують виконання робіт (надання послуг) у межах підприємницької діяльності.

Для того щоб визначити, які документи має надати приватний підприємець, котрий виконує роботи (надає послуги) юридичній особі, звернемося до положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Так, згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в редакції Закону України від 07.04.2011 р. № 3205-VI, що набрав чинності 07.05.2011 р., платниками ЄСВ є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, у разі якщо виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

Із цього випливає таке: починаючи з 07.05.2011 р. приватні підприємці, які виконують роботи (надають послуги) юридичним особам, для підтвердження виконання їх у межах підприємницької діяльності, мають надати витяги з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців. Причому це стосується як приватних підприємців — платників єдиного податку, так і підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Що стосується періоду до 07.05.2011 р., то для приватного підприємця — платника єдиного податку підтвердженням виконання робіт (надання послуг) у межах підприємницької діяльності було свідоцтво про сплату єдиного податку, а для приватного підприємця — загальносистемника таким підтвердженням, на думку ПФУ, могла бути інформація, надана державним реєстратором, де вказуються види діяльності підприємця згідно з КВЕД, або довідка, надана органами статистики.

У разі відсутності документального підтвердження відповідності виконаних робіт (наданих послуг) видам діяльності підприємця юридична особа, яка виплачує винагороду за договором цивільно-правового характеру, має нарахувати ЄСВ з такої винагороди. При цьому слід мати на увазі: якщо строк виконання робіт (надання послуг) більше календарного місяця, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення винагороди, виплаченої за результатами виконання робіт (надання послуг), на кількість місяців, за які її нараховано.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua )

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі