Теми статей
Обрати теми

Розмір допомоги на оздоровлення посадовим особам місцевого самоврядування

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Розмір допомоги на оздоровлення посадовим особам місцевого самоврядування

 

Тетяна онищенко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III посадовим особам місцевого самоврядування районної ради надається щорічна відпустка з виплатою допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

Постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 передбачено надання посадовим особам місцевого самоврядування матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Яким нормативним документом необхідно керуватися для встановлення розміру матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовим особам виконавчого апарату районної ради?

(смт Тиврів, Вінницька обл.)

 

Згідно з ч. 5 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів з виплатою допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу. Виплата допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки зазначеним особам у розмірі посадового окладу є обов'язковою.

Зауважимо, що умови оплати праці посадових осіб органів місцевого самоврядування визначено постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268). Відповідно до п.п. 3 п. 2 цієї постанови керівникам органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів у межах затвердженого фонду оплати праці дано право надавати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Слід ураховувати, що матеріальна допомога на оздоровлення, про яку йдеться в Законі № 2493 та в постанові № 268, — це та сама матеріальна допомога. Її має бути виплачено в розмірі посадового окладу, а за наявності коштів цю допомогу може бути виплачено в розмірі, що не перевищує середньомісячну зарплату працівника. На це вказує і Мінпраці в листі від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09 («ОП», 2009, № 22, с. 8).

Таким чином, за наявності коштів допомогу на оздоровлення посадовим особам місцевого самоврядування може бути виплачено в розмірі більшому ніж посадовий оклад, але не вище за середньомісячну зарплату такого працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі