Теми статей
Обрати теми

Відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ адресної допомоги громадянам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ адресної допомоги громадянам

 

Сергій НАУМОВ, заступник директора Департаменту, начальник управління адміністрування податків на доходи фізичних осіб Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України

 

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) отримує від приватних підприємців та населення благодійну допомогу, що використовується для надання адресної допомоги в натуральному вигляді (продукти харчування, одяг) громадянам. Чи необхідно видачу такої допомоги відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і якщо так, то з якою ознакою доходу?

(Кіровоградська обл.)

 

У своїй діяльності територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг) керуються Типовим положенням про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 (далі — Типове положення).

Типове положення розроблено відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р. № 966-IV.

Відповідно до ст. 5 цього Закону основними формами надання соціальних послуг є матеріальна допомога та соціальне обслуговування. При цьому матеріальна допомога надається особам, які перебувають у складній життєвій ситуації, у вигляді грошової чи натуральної допомоги: продуктів харчування, засобів санітарії та особистої гігієни, засобів догляду за дітьми, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності, палива, а також технічних і допоміжних засобів реабілітації.

Згідно з п. 1 Типового положення територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) є бюджетною установою, рішення щодо створення, ліквідації або реорганізації приймається органом виконавчої влади чи місцевого самоврядування.

Територіальний центр створюється для здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах стаціонару, тимчасового або денного перебування.

Сума адресної допомоги , що надається в натуральній формі (продуктами харчування, одягом) громадянам територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг), не обкладається податком на доходи фізичних осіб згідно з п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК).

Згідно з цим підпунктом ПК до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, що обкладається податком на доходи фізичних осіб, не включаються суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат і надання соціальних та реабілітаційних послуг, передбачених законодавством.

Відповідно до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 , виплати фізичним особам, що не обкладаються податком на доходи фізичних осіб згідно з п.п. 165.1.1 ПК, має бути відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «128».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі