Теми статей
Обрати теми

Призначення студентам стипендії Президента України: як зміниться базовий місяць

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Призначення студентам стипендії Президента України: як зміниться базовий місяць

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

У вересні 2011 року деяким студентам-відмінникам 4-го курсу вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації призначено академічну стипендію Президента України в розмірі 1000 грн. на I семестр 2011/2012 навчального року (VII семестр навчання).

У II семестрі 2011/2012 навчального року (VIII семестр навчання) починаючи з січня 2012 року такі студенти як відмінники за результатами зимового семестрового контролю отримуватимуть звичайну академічну стипендію в підвищеному розмірі — 590 грн.

Який місяць буде базовим для таких студентів під час проведення індексації їх стипендії за вересень 2011 року та січень 2012 року?

(м. Харків)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII встановлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, що не мають разового характеру. Зокрема, до таких доходів належать стипендії. Отже, стипендії є об'єктом індексації.

Пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), передбачено: у разі зростання грошових доходів населення, зокрема стипендії, місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація стипендій у цьому місяці не здійснюється, а для проведення подальшої індексації розрахунок індексу починається з наступного місяця.

При цьому сума підвищення стипендії має перевищувати можливу суму індексації.

Якщо згідно з чинним законодавством особа отримує право на підвищений розмір стипендії (наприклад, стипендію Президента України), то місяць її призначення стає базовим під час проведення індексації.

При цьому якщо особа до призначення підвищеної стипендії отримувала ординарну (звичайну) академічну стипендію та відповідну суму індексації, то місяць призначення більшої за розміром стипендії може стати базовим лише в разі, коли сума підвищення стипендії буде більшою, ніж сума індексації, нарахованої згідно з Порядком № 1078.

У нашому випадку студенти-відмінники до вересня 2011 року отримували академічну стипендію в розмірі 590 грн. і відповідну суму індексації (базовий місяць — вересень 2008 року).

У вересні 2011 року відбулося підвищення доходу студентів у результаті призначення їм на I семестр 2011/2012 навчального року академічної стипендії Президента України.

Призначення такої стипендії на один семестр навчального року є підставою для перегляду базового місяця для студента. Для цього в місяці призначення такої стипендії (у вересні 2011 року) необхідно провести порівняльні розрахунки з попереднім місяцем (серпнем 2011 року). Отже, різницю між розміром академічної стипендії Президента України, призначену у вересні 2011 року, та розміром звичайної академічної стипендії студента-відмінника за серпень 2011 року порівнюють із сумою індексації, яку було б виплачено студенту, якби розмір стипендії не збільшився (базовий місяць — вересень 2008 року).

Тож сума підвищення стипендії у вересні 2011 року склала 410 грн. (1000 - 590).

Можлива сума індексації склала б 216,53 грн. (590 х 36,7 % : 100),

де 36,7 % — величина приросту індексу споживчих цін у вересні 2011 року для студента, в якого базовим місяцем є вересень 2008 року;

590 грн. — розмір стипендії за серпень 2011 року.

Таким чином, оскільки сума збільшення стипендії (410 грн.) перевищила можливу суму індексації (216,53 грн.), місяць призначення академічної стипендії Президента України (вересень 2011 року) буде базовим для студента. Тому в цьому випадку стипендія такого студента за вересень — грудень 2011 року не індексується.

Якщо студенту змінено стипендію з підвищеної до мінімальної, то він має отримувати розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії та відповідну суму індексації.

Отже, за січень — квітень 2012 року звичайна академічна стипендія студента-відмінника індексується на величину приросту індексу споживчих цін — 36,7 % у межах діючого розміру прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі