Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Додаткова відпустка працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи залежить у перший рік роботи тривалість додаткової відпустки працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років, від відпрацьованого часу на підприємстві? Чи можна їй надати таку відпустку після чотирьох місяців роботи на підприємстві?

(м. Харків)

 

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) надається таким категоріям працюючих, як:

жінка, яка має двох і більше дітей віком до 15 років;

— жінка, яка має дитину-інваліда;

— жінка, яка всиновила дитину;

— одинока мати;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особа, яка взяла дитину під опіку;

— один з прийомних батьків.

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Таким чином, працююча жінка, яка має двох дітей віком до 15 років, має право на додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів.

Така відпустка є соціальною та не належить до щорічних відпусток. Тому додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, повинна бути повної тривалості та надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11 // «ОП», 2011, № 24).

Це означає, що працівниця, яка має двох дітей віком до 15 років, у перший рік роботи має право на додаткову відпустку повної тривалості незалежно від відпрацьованого часу .

Водночас слід мати на увазі таке. Необхідно обов'язково знати, є це підприємство в поточному календарному році для працівниці першим місцем роботи чи вона вже працювала в цьому році на іншому підприємстві.

Знати це необхідно, щоб визначити, чи має така працівниця право на додаткову відпустку в поточному році на цьому підприємстві. Річ у тім, що в разі якщо працівниця в поточному році вже працювала на іншому підприємстві, то при звільненні їй повинні були виплатити в тому числі й компенсацію за невикористану додаткову відпустку, якщо вона її не використала в поточному році. Якщо вона вже використала додаткову відпустку в поточному році на попередньому підприємстві чи отримала при звільненні компенсацію за неї, то на новому місці роботи така працівниця не має права на додаткову відпустку на дітей у цьому році.

У разі якщо працівниця в поточному році до моменту влаштування на роботу ніде не працювала, вона незалежно від відпрацьованого часу на цьому підприємстві має право на додаткову відпустку на дітей повної тривалості — 10 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі