Теми статей
Обрати теми

Завідування двома кафедрами університету

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Завідування двома кафедрами університету

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Діючим Положенням про сумісництво керівним працівникам вищих навчальних закладів дозволено проводити роботу щодо завідування кафедрою з оплатою з розрахунку 100 годин на навчальний рік, яка не вважається сумісництвом.

Чи може одна особа одночасно завідувати двома кафедрами в університеті: однією — безпосередньо в цьому університеті, другою — у його філіалі в іншому місті?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III кафедра — це базовий структурний підрозділ вищого навчального закладу (його філій, інститутів, факультетів), що проводить навчально-виховну і методичну діяльність з однієї або кількох споріднених спеціальностей, спеціалізацій чи навчальних дисциплін і здійснює наукову, науково-дослідну та науково-технічну діяльність за певним напрямом.

Керівництво кафедрою здійснює завідувач кафедри, який обирається на цю посаду за конкурсом Вченою радою вищого навчального закладу строком на п'ять років (для національного вищого навчального закладу — строком на сім років).

Дійсно, згідно з додатком до спільного наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43 висококваліфікованим спеціалістам, у тому числі тим, які обіймають керівні посади в навчальних закладах, дозволено завідування кафедрою з оплатою з розрахунку 100 годин на навчальний рік. Здійснення цієї роботи не є сумісництвом і допускається в робочий час без утримання заробітної плати.

Проте одночасно слід зазначити, що в обов’язки завідувача кафедри входить забезпечення навчально-виховного процесу для студентів усіх форм навчання, організація і контроль навчально-виховної діяльності викладачів кафедри, проведення ними лекцій, практичних занять, консультацій, планування навчального навантаження викладачів кафедри, надання практичної допомоги та здійснення оперативного контролю діяльності наставників академічних груп, планування та забезпечення (за участю усіх викладачів кафедри і навчально-допоміжного персоналу) профорієнтаційної роботи, забезпечення високої трудової дисципліни усіх співробітників кафедри, представлення кафедри на нарадах, радах факультету, університету, в деканаті, в підрозділах університету тощо.

З огляду на зазначене, а також приймаючи до уваги те, що запит дописувача стосується завідування кафедрами, які територіально розташовані далеко одна від одної (у різних містах), вважаємо недоцільним покладати завідування цими кафедрами на одну особу, оскільки здійснення такої роботи буде вкрай неефективним.

Проте ще раз звертаємо увагу на те, що завідувач кафедри обирається на посаду за конкурсом Вченою радою вищого навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі