Теми статей
Обрати теми

Нарахування ЄСВ на суми лікарняних за період до встановлення працівнику інвалідності

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування ЄСВ на суми лікарняних за період до встановлення працівнику інвалідності

 

Людмила ПОЛЬОВИК, заступник директора департаменту — начальник відділу методології забезпечення платежів департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України

 

Згідно з ч. 13 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI та п. 3.11 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5), для підприємств, установ і організацій, де працюють інваліди, розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі  — ЄСВ) у частині нарахувань на заробітну плату та виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю працівникам-інвалідам становить 8,41 %.

Відповідно до абзацу другого п. 3.13 Інструкції № 21-5 підтвердженням установлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності. Завірення копії цієї довідки здійснюється безпосередньо роботодавцем.

З наведеного вище випливає, що нарахування роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41 % на зарплату та лікарняні працівників-інвалідів здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання підприємством копії довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Таким чином, на суми лікарняних, нарахованих працівнику за дні хвороби, коли його ще не було визнано інвалідом у встановленому порядку, ЄСВ нараховується за ставкою 33,2 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі