Теми статей
Обрати теми

У період щорічної відпустки у працівниці захворіла дитина: оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ОП
Відповідь на запитання

У період щорічної відпустки у працівниці захворіла дитина: оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівниця підприємства пішла у відпустку з 02.07.2012 р. по 25.07.2012 р. включно на 24 ка­лендарні дні. У період з 23.07.2012 р. по 27.07.2012 р. хворіла її дитина.

Чи оплачується період тимчасової непрацездатності в цьому випадку і якщо так, то як?

(м. Харків)

 

Перш за все відзначимо, що згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/
96-ВР
щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено в разі тимчасової непраце­здатності працівника, засвідченої в установленому порядку.

У випадку хвороби дитини працівника щорічна відпустка не переноситься та не подовжується на період, необхідний для догляду за хворою дитиною.

Згідно з ч. 1 ст. 35 Закону України «Про загально­обов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі в разі необхідності догляду за хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною у віці до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, упродовж якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше ніж за 14 календарних днів (ч. 3 ст. 35 Закону № 2240).

Водночас допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною у віці до 14 років не надається в разі, якщо застрахована особа перебуває в цей час у щорічній (основній або додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчання або творчій відпустці.

Відповідно до п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, листок непрацездатності не видається для догляду за:

а) хронічним хворим у період ремісії;

б) хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

в) здоровою дитиною на період карантину;

г) хворим, старшим 14 років, у разі стаціонарного лікування.

Отже, у цьому випадку листок непрацездатності має бути видано з 26.07.2012 р. по 27.07.2012 р. включно. І тоді за ці два дні має бути нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності, яку підприємство виплатить працівниці за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати праце­здатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі