Теми статей
Обрати теми

Штатні нормативи методичного кабінету

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Штатні нормативи методичного кабінету

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

На яку кількість педагогічних працівників у районному методичному кабінеті вводиться посада методиста?

(м. Коломия, Івано-Франківська обл.)

 

У розд. IV Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 08.12.2008 р. № 1119, зазначено, що згідно із Державним стандартом початкової загальної освіти та освітніх галузей Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти в штаті методкабінету (центру) можуть бути такі посади методистів:

— з дошкільної освіти;

— з початкової освіти;

— з навчальних дисциплін, у тому числі:

з мов і літератур (української мови та літератури, іноземних мов, зарубіжної літератури, російської та інших мов національних меншин);

із суспільствознавства (історії, правознавства);

з естетичної культури;

з математики;

з природознавства (фізики, біології та хімії, географії й економіки);

з технологій (трудового навчання і креслення, основ інформатики);

зі здоров'я і фізичної культури (основ здоров'я, фізичної культури, курсу «Захист Вітчизни»).

Передбачаються також посади методистів з позашкільної освіти, корекційної освіти, психологічної служби, працівників обслуговуючого персоналу.

У зв’язку з тим, що на сьогодні типові штатні нормативи районних (міських) методичних кабінетів (центрів) ще не затверджені, то в роботі можуть застосовуватись акти СРСР, які не суперечать законодавству України. Про це відзначено у постанові Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

Отже, під час формування штатних розписів методичних кабінетів можна керуватися нормативно-правовими актами СРСР, зокрема наказом Міносвіти СРСР «Про затвердження Типових штатів районних та міських (міст, які не мають районного поділу) методичних кабінетів системи освіти» від 05.12.85 р. № 209.

Вказаним документом передбачено введення посади методистів з навчальних дисциплін та виховної роботи з розрахунку:

— одна посада на 260 педагогічних працівників шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих будинків усіх типів й  найменувань, розташованих у містах та робітничих селищах;

— одна посада на 130 педагогічних працівників шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих будинків усіх типів й найменувань, розташованих у сільській місцевості.

Посада методиста з дошкільного виховання встановлюється з розрахунку одна одиниця на 30 дошкільних закладів, які є в районі, але не менше однієї одиниці на кабінет.

З огляду на давність цього нормативного документа та наявність нових умов роботи і підходів до освіти на сьогодні, цей наказ не може бути догмою при складанні штатного розпису районного методичного кабінету. Положення цього наказу можна використовувати як відправну точку для формування штатного розпису такої категорії персоналу.

Таким чином, насамперед при затвердженні штатного розпису закладу як адміністративно-управлінського, так і педагогічного персоналу до прийняття нових штатних нормативів слід керуватись законодавством України, враховуючи конкретні умови роботи закладу та його існуючий фонд оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі