Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Унесено чергові зміни до Податкового кодексу України

Законом України від 05.07.2012 р. № 5083-VI, що набрав чинності з 12.08.2012 р., унесено зміни до Податкового кодексу України. У цілому ці зміни мають «косметичний» характер. Відзначимо одну зміну, що стосується роботодавців та може їх зацікавити.

Так, згідно з новою редакцією п.п. 164.2.16 Податкового кодексу України до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного забезпечення платника податку, якщо така сума сукупно за місяць не перевищує одночасно:

— 15 % нарахованої таким роботодавцем суми заробітної плати платнику податків протягом кожного звітного податкового місяця, за який вноситься страховий платіж, страховий внесок, страхова премія або сплачуються пенсійний внесок, внески до фондів банківського управління;

— п’яти розмірів мінімальної зарплати, установленої законом про Державний бюджет на відповідний рік.

Таким чином, друга гранична величина, що визначає суму страхових платежів (внесків), які не включаються до оподатковуваного доходу платника податків, тепер визначається як 5-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої у відповідному місяці.

Нагадаємо, що згідно з попередньою редакцією п.п. 164.2.16 Податкового кодексу України цей граничний розмір було встановлено на рівні суми, визначеної абзацом першим п.п. 169.4.1 Податкового кодексу України (у 2012 році — 1500 грн.).

 

Трудова угода — договір цивільно-правового характеру

Мінсоцполітики в листі від 20.04.2012 р. № 64/06/ 187-12 нагадує юридичним особам про те, що згідно з чинним законодавством виконання робіт, надання послуг фізичною особою може здійснюватися як на підставі трудового договору, так і, зокрема, на підставі цивільно-правового договору, який на практиці часто називають трудовою угодою.

Сторонами трудового договору є працівник і роботодавець. Працівника приймають на роботу (посаду) для виконання певної роботи, що відповідає конкретній кваліфікації, професії, посаді, з обов’язковим підпорядкуванням працівника правилам внутрішнього трудового розпорядку.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду (цивільно-правового договору) одна сторона (підрядник) зобов’язана на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник зобов’язаний прийняти й оплатити виконану роботу.

Підрядник , на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, не може вимагати гарантій, передбачених для суб’єктів трудових відносин, оскільки він не має статусу працівника, самостійно організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів. Записи про виконання робіт на підставі цивільно-правових договорів до трудових книжок не вносяться.

 

Змінено форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення

Наказом Мінфіну від 06.07.2012 р. № 806 унесено зміни до форми Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395, та до Інструкції щодо її заповнення. Необхідність таких змін спричинена внесенням Законом України від 24.04.2012 р. № 4661-VI змін до Податкового кодексу України.

Відповідно до оновлених положень Інструкції платник податків зобов’язаний подати декларацію і сплатити податок на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року він отримав доходи, що нараховувалися (виплачувалися, надавалися) такому платнику податків у вигляді зарплати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за договорами цивільно-правового характеру двома та більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року .

Зазначені платники податків разом із декларацією заповнюють і подають додаток 7 до декларації, викладений у новій редакції.

Наказ набрав чинності 24.07.2012 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі