Теми статей
Обрати теми

Виплата надбавки та премії в разі оголошення догани

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА НАДБАВКИ ТА ПРЕМІЇ В РАЗІ ОГОЛОШЕННЯ ДОГАНИ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

За порушення виконавської дисципліни (несвоєчасне подання звітності) провідному спеціалісту — державному службовцю винесено догану. Чи зберігаються йому при цьому встановлена надбавка за високі досягнення у праці та щомісячна премія?

(м. Дніпропетровськ)

 

Догана є дисциплінарним стягненням, яке роботодавець відповідно до законодавства про працю має право застосувати до працівника, котрий порушив трудову дисципліну (ст. 147 КЗпП).

Стягнення (винесення догани) оголошується в наказі (розпорядженні) та повідомляється працівнику під підпис (ст. 149 КЗпП).

Дія наказу про дисциплінарне стягнення у вигляді догани зберігає свою силу протягом року від дня накладення дисциплінарного стягнення. Якщо протягом цього року на працівника не буде накладено нове дисциплінарне стягнення, то вважається, що працівник не мав стягнення (ст. 151 КЗпП). Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути знято до закінчення року.

Згідно зі ст. 151 КЗпП протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочень до працівника не застосовуються. Ідеться про заохочувальні та компенсаційні виплати, зазначені в п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5). Інші види виплат, зокрема надбавки за високі досягнення у праці, складність і напруженість у роботі, премії за виконання виробничих завдань та функцій належать до додаткової заробітної плати (п. 2.2 Інструкції № 5). Звідси випливає, що працівника може бути повністю або частково позбавлено цих виплат, якщо це передбачено в документах, що регламентують їх виплату. На це звертається увага в п. 8 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р. № 13.

Відповідно до абзацу «в» п.п. 1 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова 268) у разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи скасовується або розмір її зменшується.

Інакше кажучи, підставою для зменшення або скасування надбавки за високі досягнення у праці, складність і напруженість у роботі працівнику, якому оголошено догану, є абзац «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268. Оскільки внутрішні локальні документи установи (колективний договір, Положення про оплату праці тощо) не повинні суперечити чинному законодавству, то при їх складанні має бути враховано й норми абзацу «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268.

Однак це не означає, що при винесенні догани така надбавка скасовується автоматично. Згідно з п. 2 постанови № 268 конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником установи за рахунок та в межах фонду заробітної плати.

Крім того, в абзаці «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268 не йдеться про безумовне скасування надбавки в разі порушення трудової дисципліни. Саме керівник залежно від ступеня провини працівника приймає рішення або про скасування надбавки, або про зменшення її розміру.

Таким чином, підставою для зменшення або скасування надбавки має бути відповідний наказ керівника.

Тепер про премії. Згідно з п.п. 1 п. 2 постанови № 268 керівникам відповідних органів надано право здійснювати преміювання працівників залежно від їх особистого внеску в загальні результати роботи. Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються в Положенні про преміювання відповідного органу.

Вибір показників та умов преміювання має здійснюватися з урахуванням завдань, поставлених перед кожним структурним підрозділом.

У Положенні про преміювання визначаються коло працівників, на яких поширюється дія преміальної системи, показники та умови преміювання для кожної категорії працівників, строки виплати.

Положенням про преміювання мають визначатися виробничі упущення та інші порушення, за які працівники позбавляються премії повністю або частково. Одним із таких показників може бути порушення працівником трудової дисципліни.

Однак тут важливо звернути увагу на таке: якщо Положення про преміювання не передбачає зменшення розміру премії або позбавлення її повністю у зв’язку з дисциплінарним стягненням працівника, то виробничі премії повинні виплачуватися на загальних підставах. Пояснюється це тим, що згідно зі ст. 151 КЗпП протягом періоду дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються. А премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій, не належать до заохочувальних виплат, а включаються до фонду додаткової заробітної плати. У цьому випадку працівника можна позбавити винагороди чи премії, що має одноразовий характер, тобто є заохочувальними виплатами відповідно до п. 2.3 Інструкції № 5. До таких, зокрема, належать виплати, не пов’язані з конкретними результатами праці, — до ювілейних і пам’ятних дат.

Якщо ж Положення про преміювання містить норму про зменшення розміру премії або позбавлення її повністю в разі винесення догани працівнику за порушення трудової дисципліни, то прийняття керівником підприємства, установи, організації такого рішення не можна кваліфікувати як погіршення умов праці згідно зі ст. 32 КЗпП. У такому разі є підстава для позбавлення або зменшення розміру виробничої премії працівнику.

Отже, позбавлення або зменшення розміру премій, передбачених системами оплати праці, здійснюється лише відповідно до Положення про преміювання, яке є однією зі складових частин діючої в установі системи оплати праці.

Ураховуючи викладене вище, у разі винесення догани розпорядчим документом для скасування (зменшення розміру) встановлених надбавок і премій є наказ керівника установи, з яким під підпис необхідно ознайомити працівника, якого позбавлено премії або якому скасовано чи зменшено надбавку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі