Теми статей
Обрати теми

Тривалість додаткової відпустки держслужбовця

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість додаткової відпустки держслужбовця

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Міністерства соціальної політики України

 

Працівниця — державний службовець перебуває на державній службі з січня 2001 року і по теперішній час. У період з 16 березня 2010 року по 31 січня 2012 року вона знаходилася у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. З 1 лютого 2012 року вона вийшла на роботу. З 18 червня 2012 року вона йде у щорічну основну відпустку. Чи має вона право на додаткову відпустку як держслужбовець і на який термін та чи можна її приєднати до щорічної основної відпустки?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР передбачено, що до щорічних відпусток включаються:

— основна відпустка;

— додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;

— додаткова відпустка за особливий характер праці;

інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

До інших додаткових відпусток, передбачених законодавством, належить додаткова відпустка держслужбовця за стаж роботи в державних органах.

Так, відповідно до ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII держслужбовцям, що мають стаж роботи в державних органах понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Як передбачено п. 1 постанови КМУ «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток» від 27.04.94 р. № 250 (далі — постанова № 250), державним службовцям, які мають стаж державної служби понад 10 років, посадовим особам місцевого самоврядування, які мають стаж служби в цих органах понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів, а починаючи з 11-го року ця відпустка збільшується на 2 календарних дні за кожний наступний рік. Тривалість додаткової оплачуваної відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

У даному випадку важливо визначити, чи зараховується до стажу період, коли працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Згідно з п. 3 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283, до стажу державної служби включається, зокрема, час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, а у виняткових випадках, якщо за медичними показаннями дитині потрібний домашній догляд, — період додаткової відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шести років.

У наведеному запитанні у працівниці — державного службовця 10 років стажу державної служби виповнилося в січні 2011 році під час перебування її у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. До стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, період перебування державного службовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не зараховується. Тому за стаж державної служби 10 років така працівниця не має права на отримання додаткової відпустки, тому що вона не працювала у цей період.

На момент надання основної щорічної відпустки працівниці — державному службовцю вже виповнилося 11 років стажу державної служби, тому вона має право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 7 календарних днів.

Відповідно до п. 2 постанови № 250 додаткові оплачувані відпустки державним службовцям надаються одночасно зі щорічною відпусткою згідно з установленим графіком відпусток або за згодою сторін окремо від неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі