Теми статей
Обрати теми

Працівник бажає отримати житлову субсидію: як має бути заповнено Довідку про доходи

Редакція ОП
Стаття

Працівник бажає отримати житлову субсидію: як має бути заповнено Довідку про доходи

 

Розмір житлової субсидії визначається з урахуванням доходу членів сім’ї. Особи, які бажають оформити житлову субсидію і перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, повинні надати до органу праці та соціального захисту населення довідку про доходи, видану за місцем роботи. Як ця довідка повинна бути заповнена та оформлена, буде розглянуто у цій статті.

Ксенія БОНДАРЕНКО, фахівець із соціальних питань

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Наказ № 192 — наказ Мінпраці «Про затвердження форми Довідки про доходи» від 27.08.2004 р. № 192.

Методика — Методика обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату, Держкоммолодьспорттуризму від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370.

 

У рамках цієї статті розглянемо порядок заповнення Довідки про доходи для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 49 Кодексу законів про працю України роботодавець на вимогу працівника повинен надавати довідку про доходи за встановленою формою. Відповідальність про достовірність даних, відображених у довідці, несуть особи, які підписують зазначену довідку, а саме: керівник підприємства (установи, організації) та головний бухгалтер.

Форма Довідки про доходи, яка подається до органу праці та соціального захисту населення для оформлення житлової субсидії, затверджена наказом № 192.

Перш за все бухгалтеру роботодавця слід мати на увазі, що для призначення такої субсидії у Довідці про доходи необхідно зазначити доходи працівника за останні 6 календарних місяців, що передують місяцю звернення до органу праці та соціального захисту населення. Наприклад, якщо заява про призначення житлової субсидії надійшла у липні 2012 року, то у Довідці про доходи відображаються доходи за період з 1 січня по 30 червня 2012 року включно.

До речі, у разі, якщо до заяви про призначення житлової субсидії не надані всі необхідні документи, заявнику надається можливість донести їх до органу праці та соціального захисту населення протягом місяця з дня подання такої заяви.

 

Виплати, які відображаються у Довідці про доходи

При розрахунку розміру житлової субсидії органи праці та соціального захисту населення здійснюють обчислення сукупного доходу сім’ї згідно із Методикою.

У Методиці зазначено перелік виплат, які входять до сукупного доходу сімей для призначення субсидії. Наведено ті з них, виплату яких здійснюють роботодавці:

1) нарахована заробітна плата, у тому числі за надурочну роботу, за роботу у святкові, неробочі і вихідні дні та за роботу за сумісництвом; плата за роботу в колективному сільськогосподарському підприємстві; надбавки і доплати всіх видів; премії, установлені за системами оплати праці на підприємстві, в установі, організації, незалежно від періодичності і джерел їх виплати; відсоткові надбавки і щорічна винагорода з фонду матеріального заохочення за підсумками роботи за рік підприємства, установи чи організації;

2) інші грошові виплати, які мають систематичний характер (польове забезпечення, доплати за роз’їзний та рухомий характер роботи тощо, крім виплат на відрядження);

3) допомога на навчання, безпосередньо отримана особою від підприємства, установи чи організації, за винятком коштів, отриманих на умовах позики чи кредитів та щомісячні компенсаційні виплати;

4) одержані аліменти;

5) натуральна оплата праці;

6) заробіток учнів та студентів, які поєднують навчання з постійною роботою на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання;

7) суми, які виплачувалися за час вимушеного прогулу та суми за час вимушеного прогулу при затримці виконання рішення про поновлення на роботі працівника;

8) суми індексації грошових доходів населення та компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів їх виплати;

9) допомога по тимчасовій непрацездатності;

10) інші доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства;

11) виплати, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції від 19.12.91 р. № 2001-XII, а саме:

11.1) підвищення розміру оплати праці громадян, які працювали або працюють на територіях радіоактивного забруднення;

11.2) оплата додаткової відпустки;

11.3) різниця між заробітками в разі переведення на нижчеоплачувану роботу;

11.4) середня заробітна плата, що зберігається за працівником у разі звільнення його з роботи у зв’язку з відселенням;

11.5) компенсація за час вимушеного простою;

11.6) щорічна допомога на оздоровлення.

У Методиці також наведено перелік виплат, які не включаються до сукупного доходу членів сім’ї (одержувачів субсидії). До них, зокрема належать:

1) сплачувані особою аліменти;

2) одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності;

3) грошове забезпечення військовослужбовців строкової служби;

4) суми, які сплачуються підприємствами, установами та організаціями за договорами добровільного медичного страхування своїх працівників.

Бухгалтер, що заповнює Довідку про доходи, не повинен досконально знати, які з отриманих працівником доходів будуть враховані під час призначення житлової субсидії. Це компетенція органу праці та соціального захисту населення. Тому в Довідці про доходи слід вказувати всі отримані робітником доходи, за потреби уточнюючи їх назву, особливості та підстави надання тощо. А вже на підставі цієї Довідці органи праці та соціального захисту населення будуть робити висновки та визначати правильність включення до сукупного доходу тих чи інших виплат.

Що стосується заповнення граф Довідки про доходи, то відзначимо таке.

У стовпчику «Нарахована заробітна плата, в т. ч. у натуральній формі» вказується нарахована заробітна плата з урахуванням індексації, проведеної відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів громадян» від 06.02.2003 р. № 491-ІV.

 

Заробітна плата вказується у тому місяці, за який вона нарахована.

У разі видачі заробітної плати у натуральній формі вказується її грошовий еквівалент у гривнях, який обчислюється за середніми (ринковими) споживчими цінами відповідного регіону, що були на період, за який вони одержані.

Заробітна плата, отримана в іноземній валюті, перераховується в гривню, за курсом Національного банку України на дату їх отримання, у разі затримки у виплаті доходу — на дату звернення за призначенням соціальної допомоги.

Статтею 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР гарантовано оплату праці найманих працівників, які працюють на всій території України на підприємствах усіх форм власності і господарювання та у фізичних осіб, на рівні не нижче мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством.

У разі якщо працівнику за місяць нараховано заробітну плату менше ніж мінімальна заробітна плата, встановлена законодавством, то до Довідки про доходи доцільно додати документ, який пояснює обставини такого нарахування (наприклад: наказ про надання відпустки за власний рахунок, наказ про переведення працівника на роботу на неповний робочий час).

У стовпчику «Інші нарахування, в т. ч. у натуральній формі» відображаються всі інші нарахування, крім заробітної плати, які проводились зазначеній особі у звітному місяці. При цьому необхідно зазначати, який саме це вид доходу (наприклад, одноразова допомога на оздоровлення). У разі якщо цей дохід підлягає оподаткуванню, бажано вказати, згідно із якою статтею Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI він оподатковується.

У стовпчику «Сплачені аліменти» вказуються аліменти, які бути сплачені із заробітної плати у звітному місяці. Ця інформація дуже важлива, оскільки сплачені аліменти не включаються до сукупного доходу сім’ї при визначенні розміру державної соціальної допомоги та субсидій.

 

Особливості відображення окремих видів доходу у Довідці про доходи

Відображення доходу у Довідці про доходи має низку особливостей, які витікають з особливостей врахування доходу, що регламентовано Методикою.

Відповідно до Методики особливості врахування окремих видів доходів є такими:

1. Допомога на навчання, безпосередньо отримана особою від підприємства, установи чи організації, за винятком коштів, отриманих на умовах позики чи на умовах кредитів, ураховується в місяці, у якому вона отримана.

2. Компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати враховується у тому місяці, у якому вона отримана.

3. Суми заборгованості за аліментами, визначені судом або виконавчою службою на підставі рішення про стягнення аліментів, ураховуються в тому місяці, у якому здійснено їх повне або часткове погашення.

4. За умови призначення аліментів їх розмір визначається на підставі відомостей підприємств, установ та організацій, які проводять їх нарахування або виплату.

5. Інші грошові доходи (найбільш поширені серед них: нарахована заробітна плата та допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах) ураховуються у тому місяці, за який вони нараховані. З цього випливає наступне:

— заробітна плата повинна відображатися у тому місяці, за який вона нарахована. Якщо у наступних місяцях було проведено виправлення помилок за попередні місяці щодо нарахування заробітної плати та інших виплат, у Довідці про доходи ці донарахування повинні відображатися у тому місяці, за який вони повинні були бути нарахованими;

— виплати, які нараховуються за період, це такі як: відпускні, лікарняні, допомога по вагітності та пологах повинні бути відображені у тому місяці, за який вони нараховані.

Як відомо, виплати, які нараховуються за період (відпускні, лікарняні, допомога по вагітності та пологах), у бухгалтерському обліку та у звітності, зокрема у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, відображаються у тому місяці, у якому вони нараховані, а не у тому місяці, за який вони нараховані. Тому, якщо в Довідці про доходи відображати доходи за той місяць, за який вони нараховані, то дані Довідки та Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не будуть збігатися. Але згідно з п. 4 Методики при визначенні сукупного доходу органи, що призначають субсидію, користуються всіма офіційними джерелами, які містять інформацію про доходи громадян, у тому числі інформацією певних органів. Таким джерелом є, зокрема, податкова інспекція, яка надає дані з Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Тому на практиці допускається два способи заповнення Довідки про доходи:

1. Заповнення Довідки про доходи таким чином, щоб перераховані вище виплати були відображені у тому місяці, за який вони нараховані. Тоді вони повністю не будуть збігатися з даними Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

22. Заповнення Довідки про доходи таким чином, щоб перераховані вище виплати були відображені у тому місяці, в якому вони були нараховані, але обов’язково треба вказати, яка частина цього доходу припадає на інший місяць та на який.

Наведено умовний приклад заповнення Довідки про доходи у випадку нарахування допомоги по вагітності та пологах. При цьому дохід буде відображено за той місяць, за який його було нараховано.

Приклад. Працівниця підприємства звернулася з проханням до бухгалтерії надати їй Довідку про доходи за 6 календарних місяців з січня по червень 2012 року. За цей час працівниці нараховані такі виплати:

зарплата за січень — 2050,00 грн.;

зарплата за лютий — 2340,00 грн.;

зарплата за березень — 2086,45 грн.;

зарплата за відпрацьовані дні квітня — 550,00 грн.

Працівниця перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 9 квітня по 12 серпня 2012 року. Сума допомоги склала 8820 грн. Частина суми допомоги по вагітності та пологах припадає на такі місяці:

— квітень — 1540 грн.;

— травень — 2170 грн.;

— червень — 2100грн;.

— липень — 2170 грн.;

—— серпень — 840 грн.

Ці доходи потрібно відобразити у Довідці про доходи так:

 

img 1
img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі