Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування єдиного внеску

Редакція ОП
Лист від 22.10.2012 р. № 21362/

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

Щодо нарахування єдиного внеску

Лист від 22.10.2012 р. № 21362/н-11

 

Пенсійний фонд України розглянув листа щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і повідомляє.

Відповідно до абзацу другого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону від 07.04.2011 р.) платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

Базою для нарахування єдиного внеску для зазначених платників відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Отже, на виплати, які нараховані померлому працівнику за період, який закінчується днем його смерті, єдиний внесок нараховується та сплачується на загальних підставах.

 

Директор департаменту надходження доходів
В. Литвиненко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Розірвання трудового договору у зв’язку зі смертю: компенсація за невикористану відпустку обкладається ЄСВ

 

Наша редакція поставила фахівцям ПФУ таке запитання:

«Працівник підприємства раптово помер 03.09.2012 р. Свідоцтво про смерть працівника надано його дружиною 07.09.2012 р. На підставі копії свідоцтва про смерть видано наказ керівника підприємства від 07.09.2012 р. про виключення з особового складу підприємства померлого працівника. При проведенні остаточного розрахунку працівнику нараховано заробітну плату за фактично відпрацьовані дні та компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Чи включаються заробітна плата і компенсація за невикористану відпустку, нараховані внаслідок розірвання трудового договору з працівником у зв’язку з його смертю, до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?».

Справа в тому, що специфіка розірвання трудового договору з працівником у зв’язку зі смертю така, що оформлення припинення трудових відносин відбувається після фактичного їх припинення. Наказ (розпорядження) керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства померлого працівника видається на підставі копії свідоцтва про смерть, в якому зазначено дату смерті працівника. Датою припинення трудових відносин є дата смерті працівника, котра, як правило, не збігається з датою наказу.

Остаточний розрахунок здійснюється на підставі наказу (розпорядження) про виключення померлого працівника з особового складу. Таким чином, фактично виплати буде нараховано працівнику вже після розірвання трудового договору.

Ураховуючи положення ч. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, заробітна плата за фактично відпрацьовані дні місяця, в якому помер працівник, уключається до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Водночас компенсація за невикористану відпустку не є виплатою за відпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5) і в цьому випадку нараховується після розірвання трудового договору.

Раніше фахівці ПФУ (див. роз’яснення І. Нікулової в «ОП», 2012, № 5, с. 16) на цій підставі доходили висновку, що в такій ситуації сума компенсації за дні невикористаної відпустки не обкладається ЄСВ.

У листі, що коментується, ПФУ змінив свою точку зору. Так, фахівці цього відомства тепер вважають, що на виплати, нараховані померлому працівнику за період, який закінчується днем його смерті, ЄСВ нараховується і сплачується на загальних підставах. Отже, винятку для суми компенсації за дні невикористаної відпустки не зроблено, а тому вона в цій ситуації підлягає обкладенню ЄСВ на загальних підставах.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі