Теми статей
Обрати теми

Установлення в колективному договорі додаткового виду надбавки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення в колективному договорі додаткового виду надбавки

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу з питань оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

Дочірнє підприємство «Кримавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» є самостійною юридичною особою та має госпрозрахункову форму фінансування. ДП «Кримавтодор» не є розпорядником бюджетних коштів, здійснює госпрозрахункову діяльність.

Відповідно до п. 8.2 Статуту ДП «Кримавтодор» форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови впровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються в колективному договорі ДП «Кримавтодор».

Згідно з п. 3.39 колективного договору ДП «Кримавтодор» на 2011 — 2012 роки установлено надбавку: «З метою забезпечення ефективного колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин у дочірньому підприємстві встановити надбавку в розмірі до 50 % посадового окладу за рахунок власних коштів підприємства в межах кошторису, затвердженого на утримання апарату управління дочірнього підприємства».

У свою чергу, у п. 2.6 Галузевої угоди між Державною службою автомобільних доріг України та Профспілкою працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства України на 2011 — 2012 роки визначено таке: «Установити для застосування в дорожніх господарствах та організаціях перелік та розмір доплат і надбавок до тарифних ставок (окладів) працівників згідно з додатком 16». До переліку доплат і надбавок, наведених у додатку 16, надбавку, установлену в колективному договорі ДП «Кримавтодор», не включено.

Чи має право ДП «Кримавтодор» установлювати, нараховувати і виплачувати своєму працівнику надбавку до 50 % посадового окладу за рахунок власних коштів підприємства, якщо цю надбавку не передбачено Галузевою угодою, але передбачено колективним договором підприємства?

Що є першочерговим для застосування ДП «Кримавтодор» — колективний договір або галузева угода?

(м. Сімферополь)

 

Згідно з положеннями ст. 1 і 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) розмір заробітної плати за роботу на підставі трудового договору залежить від професійно-ділових якостей працівника, складності та умов виконуваної ним роботи, результатів праці та господарської діяльності підприємства. За своєю структурою заробітна плата складається з основної зарплати, додаткової зарплати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Відповідно до ст. 91 Кодексу законів про працю України підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень та за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників.

Згідно зі ст. 15 Закону про оплату праці форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно в колективному договорі з додержанням норм та гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевою (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Статтею 8 Закону України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII визначено, що угодою на галузевому рівні регулюються галузеві норми, зокрема стосовно нормування й оплати праці, установлення для підприємств галузі (підгалузі) мінімальних гарантій зарплати згідно з кваліфікацією на основі Єдиної тарифної сітки за мінімальною межею та мінімальних розмірів доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих професійних груп та категорій працівників галузі (підгалузі); установлення мінімальних соціальних гарантій, компенсацій, пільг у сфері праці та зайнятості тощо.

Дійсно, п. 2.6 Галузевої угоди між Державною службою автомобільних доріг України та Профспілкою працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства України на 2011 — 2012 роки визначено таке: «Установити для застосування в дорожніх господарствах та в організаціях перелік і розмір доплат і надбавок до тарифних ставок (окладів) працівників згідно з додатком 16». До переліку доплат і надбавок, наведених у додатку 16, надбавку, установлену в колективному договорі ДП «Кримавтодор», не включено.

Водночас у п. 2.8 Галузевої угоди між Державною службою автомобільних доріг України та Профспілкою працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства України на 2011 — 2012 роки установлено:

«Стимулювати підвищення професійного рівня працівників, ефективність і якість їх праці, зацікавленість у кінцевих результатах роботи, а також у виконанні робіт у стислі строки шляхом:

— установлення надбавок за високі досягнення у праці керівникам, професіоналам, спеціалістам і технічним службовцям, за високу професійну майстерність працівникам, за класність водіям;

— преміювання працівників за результатами господарської діяльності щомісяця або поквартально; показники преміювання колективів функціональних підрозділів пов’язуються з кінцевими результатами діяльності підприємства, організації в цілому;

— виплати заохочення за виконання особливо важливих завдань;

— установлення надбавок за виконання особливо важливої роботи (завдання) на строк його виконання;

— виплати одноразової винагороди за підсумками роботи за рік;

— виплати винагороди за вислугу років;

інших видів виплат, передбачених нормативними актами з питань оплати праці та колективними договорами».

Ураховуючи викладене вище, можна зробити висновок, що ДП «Кримавтодор» має право на встановлення в колективному договорі додаткового виду надбавки порівняно з передбаченими в Галузевій угоді між Державною службою автомобільних доріг України та Профспілкою працівників автомобільного транспорту і шляхового господарства України на 2011 — 2012 роки і виплату її на цій підставі за рахунок власних коштів підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі