Теми статей
Обрати теми

Установлення посадового окладу викладачу коледжу, який має науковий ступінь і вчене звання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення посадового окладу викладачу коледжу, який має науковий ступінь і вчене звання

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Особа, яка працює у вищому навчальному закладі ІІІ — IV рівнів акредитації, має науковий ступінь кандидата наук та вчене звання доцента, стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників 10 років, а також має методичні та наукові праці з напряму роботи.

На яку кваліфікаційну категорію може претендувати така особа у разі переходу на посаду викладача тієї ж дисципліни до вищого навчального закладу І — IІ рівнів акредитації або якщо буде працювати у цьому закладі (технікумі, коледжі) за сумісництвом, тобто до проходження атестації за цією посадою?

(м. Сімферополь)

 

Питання оплати праці педагогічних працівників регламентовано Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Відповідно до п. 4 Інструкції № 102 ставки заробітної плати й посадові оклади педагогічних працівників установлюються керівниками закладів та установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

Атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення).

Атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання (п. 1.2 Типового положення).

При атестації працівників, які мають наукові ступені та вчені звання, слід керуватися п. 4.9 Типового положення, яким, зокрема, визначено, що спеціалісти, які перейшли на посади педагогічних працівників до вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації з виробництва або сфери послуг, а також науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які перейшли на педагогічні посади, атестуються на присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст другої категорії» за наявності не менше двох років стажу науково-педагогічної діяльності; «спеціаліст першої категорії» — не менше п’яти років; «спеціаліст вищої категорії» — не менше восьми років.

Тому тим педагогічним працівникам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які працювали на науково-педагогічних посадах у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, має присвоюватись відповідна кваліфікаційна категорія залежно від стажу роботи на посаді науково-педагогічного працівника.

Згідно з п. 4.7 Типового положення присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно.

Але цим пунктом передбачено винятки щодо такої послідовності. Зокрема, абзацом другим цього пункту встановлено, що педагогічні працівники, які мають наукові ступені, вчені або почесні звання, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем, ученим (почесним) званням, атестуються без додержання послідовності в присвоєнні кваліфікаційних категорій та строку проведення позачергової атестації.

Тобто педагогічним працівникам з науковими ступенями чи вченими званнями атестаційною комісією має бути встановлена відповідна кваліфікаційна категорія на умовах позачергової атестації залежно від стажу роботи на науково-педагогічних посадах.

Стосовно встановлення ставки заробітної плати такому викладачеві коледжу, який має науковий ступінь кандидата наук та вчене звання доцента, до присвоєння атестаційною комісією відповідної кваліфікаційної категорії, то відповідне роз’яснення надано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України на його офіційному сайті http://www.mon.gov.ua у рубриці «Атестація: запитання і відповіді» (відповідь на запитання 27):

«Визначення розміру оплати праці при прийомі на роботу працівника установлює власник або уповноважений ним орган відповідно до його кваліфікації у межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і максимальних розмірів окладів на відповідній посаді.

Керівник навчального закладу (органу управління освітою) при прийомі на посаду викладача технікуму (вищого навчального закладу І — ІІ рівнів акредитації) фахівця, який до цього десять років працював викладачем аналогічної навчальної дисципліни у вищому навчальному закладі ІІІ — IV рівнів акредитації і який має науковий ступінь та вчене звання, вправі встановити йому найвищий тарифний розряд, передбачений на цій посаді, тобто 12-й тарифний розряд.

При атестації на педагогічній посаді йому може бути присвоєна будь-яка кваліфікаційна категорія, у тому числі й кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», як це передбачено пунктом 4.7 Типового положення.

За таких же умов здійснюється оплата праці та атестація працівників, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом. Відповідно до пункту 3.18 Типового положення педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах.»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі