Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування святково-масових заходів, що оплачуються профспілкою за власні кошти

Редакція ОП
Лист від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Щодо оподаткування святково-масових заходів, що оплачуються профспілкою за власні кошти

Лист від 31.01.2011 р. № 2071/6/17-0715

(витяг)

 

ДПАУ, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс), розглянула лист стосовно оподаткування святково-масових заходів, які провадяться профспілковою організацією, і повідомляє.

Підпунктом 14.1.56 ст. 14 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Кодексу встановлено, що доходи — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.

Згідно з п.п. 163.1.1 Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.

Відповідно до п.п. «б» п.п. 164.2.17 ст. 164 Кодексу до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 цього Кодексу) у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених цим Кодексом для оподаткування прибутку підприємств.

Додаткові блага — це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розд. IV цього Кодексу) (п.п. 14.1.47 ст. 14 Кодексу).

Згідно зі ст. 14 Закону України від 15.09.99 р. № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» професійні спілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. При цьому статут (положення) профспілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання (п. 9 ч. 3 ст. 14 Закону). Отже, вартість продуктів харчування, безалкогольних напоїв, фруктів, організації святково-масових заходів, що оплачується профспілкою за власні кошти за встановленими у статуті напрямками їх використання і не є персоніфікованими, не є об’єктом оподаткування ПДФО.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до п.п. 165.1.47 ст. 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), яка здійснюється професійними спілками своїм членам протягом року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ст. 169 цього Кодексу, встановленого на 1 січня такого року. При цьому зазначені виплати повинні бути здійснені у розмірах та на цілі, установлені загальними зборами членів профспілки.

<…>

 

В. о. першого заступника Голови
С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Неперсоніфіковані виплати ПДФО не обкладаються

 

Нагадаємо, що діяльність профспілок здійснюється відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Згідно зі ст. 14 цього Закону профспілки діють на підставі своїх статутів. При цьому статут профспілки має визначати джерела надходження коштів та напрямки їх використання.

Одним із напрямків використання коштів профспілки є проведення святково-масових заходів. Як справедливо зазначено в листі, що коментується, вартість продуктів харчування, безалкогольних напоїв, фруктів, що купуються для організації святково-масових заходів, які оплачуються за рахунок коштів профспілки, не є персоніфікованими виплатами, у зв’язку з чим вони не є об’єктом обкладення ПДФО.

Стосовно персоніфікованих виплат, які здійснюються профспілкою, то хотілося б зауважити, що пільгове оподаткування для певних із них установлено спеціальними статтями Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Так, згідно з п.п. 165.1.47 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається сума виплат і відшкодувань (крім зарплати та інших виплат і відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням профспілки, прийнятим у встановленому порядку, на користь члена такої профспілки в розмірі, що сукупно за рік не перевищує (у 2012 році) 1500 грн.

Допомога на поховання, що видається проф- спілкою, не обкладається ПДФО згідно з п.п. 165.1.22 ПКУ. Розмір допомоги, яка не обкладається ПДФО, у цьому випадку не обмежується.

Відповідно до п.п. 165.1.35 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи — платника податку вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) профспілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої профспілки.

Докладніше порядок оподаткування цих та інших персоніфікованих виплат із профспілки розглянуто у статті фахівця редакції (див. «ОП», 2011, № 15, с. 12).

 

Тетяна РУДА, головний редактор
(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі