Теми статей
Обрати теми

Курси підвищення кваліфікації медпрацівників: у розрахунковому періоді немає заробітку

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Курси підвищення кваліфікації медпрацівників: у розрахунковому періоді немає заробітку

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

Працівниця, яка обіймає посади санітарного лікаря за основним місцем роботи і лікаря-бактеріолога за сумісництвом (0,5 ставки), з 18.07.2010 р. оформила відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

17.10.2011 р. вона вийшла на роботу на умовах повного робочого дня за основним місцем роботи — 1 ставка санітарного лікаря (13-й тарифний розряд згідно з ЄТС) та за сумісництвом — 0,5 ставки лікаря-бактеріолога (10-й тарифний розряд згідно з ЄТС).

З 18.10.2011 р. по 16.11.2011 р. (30 календарних днів) таку працівницю направлено на курси підвищення кваліфікації з бактеріології до закладу післядипломної освіти.

Працівниця має право на отримання 10 % надбавки за вислугу років.

Як обчислити її середню зарплату для оплати періоду перебування на таких курсах, якщо в розрахунковому періоді немає жодного відпрацьованого дня?

(Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл.)

 

Нагадаємо, що з 24.05.2011 р. , з набуттям чинності постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 524* (далі — постанова № 524), для медичних та фармацевтичних працівників діє спеціальна норма: при направленні на курси підвищення кваліфікації до закладів післядипломної освіти середня зарплата зберігається на всіх місцях роботи: і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Ця норма тепер відповідає вимогам п. 10 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін'юсту від 28.06.93 р. № 43: при обчисленні середнього заробітку заробітна плата медичних і фармацевтичних працівників лікувально-профілактичних, санітарно-епідеміологічних закладів та аптек включається до розрахунку на всіх місцях роботи, тобто з урахуванням заробітної плати при роботі за сумісництвом.

* Див. «ОП», 2011, № 11, с. 4. — Прим. ред.

Розрахунок середньої заробітної плати здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з п.п. «ї» п. 4 цього Порядку при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження не враховується зарплата на роботі за сумісництвом (за винятком працівників, для яких її включення до середнього заробітку передбачено чинним законодавством).

Як уже зазначалося, з 24.05.2011 р. питання збереження заробітної плати за основним місцем роботи і за сумісництвом для медичних та фармацевтичних працівників законодавчо врегульовано.

Тому в цій ситуації за лікарем, направленим на курси підвищення кваліфікації за сумісництвом, середня заробітна плата зберігається і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Згідно з п. 2 Порядку № 100 в усіх випадках збереження середньої заробітної плати (за винятком оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористані відпустки) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата. Отже, у загальному випадку середньомісячна заробітна плата для оплати періоду перебування на курсах підвищення кваліфікації обчислюється виходячи з виплат за останніх два календарні місяці роботи, що передують місяцю направлення на такі курси.

Відповідно до п. 8 Порядку № 100 розрахунок середньої заробітної плати за останні два місяці роботи здійснюється шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на кількість робочих днів (годин). Розрахунковим періодом у загальному випадку є останні два місяці роботи.

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) за цей період (абзац перший п. 8 Порядку № 100).

Середньомісячна кількість робочих днів визначається діленням на два сумарної кількості робочих днів за останні два календарні місяці відповідно до затвердженого графіка роботи установи, організації (абзац третій п. 8 Порядку № 100).

Слід пам'ятати, що кількість робочих днів (годин), за які зберігається середня заробітна плата, визначається на підставі табеля обліку використання робочого часу (графіка роботи працівника). Середній заробіток виплачують за ті дні (години), що є робочими за графіком роботи працівника. Графік проведення занять на курсах підвищення кваліфікації при цьому значення не має. На це вказувало Мінпраці у своєму листі від 30.12.2009 р. № 11-03-03/1010.

При цьому згідно з абзацом третім п. 4 Порядку № 100, якщо в розрахунковому періоді працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки провадяться виходячи з установленої йому у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. При цьому доплати й надбавки не враховуються.

Якщо працівник має право на підвищення посадового окладу, то розрахунок здійснюють з урахуванням такого підвищення.

У цьому випадку розрахунковим періодом для розрахунку середньоденної заробітної плати при обчисленні оплати за час проходження курсів підвищення кваліфікації є серпень — вересень 2011 року. Оскільки в розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку з не залежних від неї причин, не було заробітку і в попередніх двох місяцях (червень — липень 2011 року), обчислення середнього заробітку для оплати періоду перебування на курсах підвищення кваліфікації здійснюється виходячи з посадового окладу працівниці в місяці направлення на курси підвищення кваліфікації, тобто у жовтні 2011 року.

Відповідно до постанови № 524 посадовий оклад працівниці у жовтні 2011 року становить:

— за основним місцем роботи (13-й тарифний розряд згідно з ЄТС) — 1498 грн.;

— за сумісництвом (10-й тарифний розряд згідно з ЄТС) — 1201 грн.

Визначаємо розмір заробітної плати за два місяці:

— за основним місцем роботи: 1498 х 2 = 2996 (грн./дн.);

— за сумісництвом: 1201 х 0,5 х 2 = 1201 (грн./дн.).

Оскільки працівниці встановлено підсумований облік робочого часу, для розрахунку використовуємо середньогодинну заробітну плату.

Розрахуємо розмір середньогодинної заробітної плати:

— за основним місцем роботи: 2996 : (169,4 + + 169,4) = 8,84 (грн.),

де 169,4 — кількість робочих годин за графіком роботи працівниці у серпні та вересні 2011 року при встановленому 38,5-годинному робочому тижні;

— за сумісництвом: 1201 : (84,7 + 84,7) = 7,09 (грн.),

де 84,7 — кількість робочих годин за графіком роботи працівниці у серпні та вересні 2011 року при роботі на 0,5 ставки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі