Теми статей
Обрати теми

Індексація заробітної плати працюючого студента

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Індексація заробітної плати працюючого студента

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

Один із працівників підприємства є студентом денної форми навчання вищого навчального закладу ІІІ — ІV рівнів акредитації. За результатами екзаменаційної сесії (першого семестрового контролю) у II семестрі 2011/2012 навчального року він отримуватиме ординарну (звичайну) академічну стипендію з бюджету.

Чи вплине призначення такої стипендії на індексацію заробітної плати та визначення базового місяця для працюючого студента?

(м. Харків)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію) встановлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, що не мають разового характеру.

Механізм індексації грошових доходів громадян регламентується Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Відповідно до п. 5 цього Порядку в разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, стипендій, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації. Індексація доходів у цьому місяці не здійснюється, а для проведення подальшої індексації розрахунок індексу починається з наступного місяця.

При цьому сума підвищення доходів має перевищувати можливу суму індексації.

Згідно зі ст. 10 Закону про індексацію оплата праці студентів індексується в розмірі, який з урахуванням стипендії не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Підставою для проведення індексації зарплати студента за місцем його роботи є довідка з навчального закладу про розмір отримуваної стипендії (п. 8 Порядку № 1078). Слід зауважити: якщо студент навчається на денному відділенні вищого навчального закладу і водночас працює, то в першу чергу індексації підлягає його стипендія.

Таким чином, якщо працюючий студент отримує стипендію і її розмір не перевищує прожиткового мінімуму, то до розрахунку сум, що підлягають індексації за місцем його роботи, уключається різниця між нарахованою зарплатою та сумою стипендії в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Приклад. Заробітна плата працівника-студента за лютий 2012 року склала 1100 грн. Базовим місяцем для проведення індексації його зарплати є червень 2009 року.

Згідно з довідкою з навчального закладу, наданою працівником-студентом, розмір отримуваної ним стипендії з бюджету становить 530 грн.

Оскільки розмір отримуваної з бюджету стипендії не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи, зарплата працівника-студента підлягає індексації.

У лютому 2012 року індексації за місцем роботи підлягає зарплата такого працівника в розмірі 543 грн. (1073 - 530),

де 1073 грн. — розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи у лютому 2012 року;

530 грн. — розмір отримуваної з бюджету стипендії.

Величина приросту індексу споживчих цін для працівника, в якого базовим місяцем є червень 2009 року, у лютому 2012 року дорівнює 19,5 %.

Сума індексації зарплати працівника-студента за лютий 2012 року становитиме:

543 x 19,5 : 100 = 105,89 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі