Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога спеціалісту сільської ради

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Матеріальна допомога спеціалісту сільської ради

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

Чи має право спеціаліст II категорії сільської ради на одержання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та в якому розмірі?

(с. Кардашівка, Охтирський р-н, Сумська обл.)

 

Відповідно до п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) керівники апаратів сільських рад мають право у межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Зазначимо, що згідно зі ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» вiд 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) посада спеціаліста виконавчого органу сільської ради віднесена до сьомої категорії посад в органах місцевого самоврядування. Отже, особа, що обіймає таку посаду, є посадовою особою місцевого самоврядування.

Згідно з ст. 21 Закону № 2493 допомога для оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовим особам місцевого самоврядування у розмірі посадового окладу є обов’язковою виплатою. У разі наявності коштів та в межах затвердженого фонду оплати праці може виплачуватись у розмірі більшому, ніж посадовий оклад. Але з урахуванням вимог постанови № 268 її розмір не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника.

Що стосується матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань , то вона може бути надана спеціалісту II категорії сільської ради в межах установленого фонду оплати праці. Зазначимо, що її розмір не повинен перевищувати середньомісячну заробітну плату такого працівника.

Виходячи з обставин, викладених працівником у заяві про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, керівником відповідного органу приймається рішення про її надання. Порядок виплати цієї допомоги та обставини, за яких вона надається, доцільно визначити в колективному договорі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі