Теми статей
Обрати теми

Лікарняний для догляду за хворою дитиною: чи можна його оформити на працюючого батька

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Лікарняний для догляду за хворою дитиною: чи можна його оформити на працюючого батька

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Мати двох дітей перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку, у той час як її старша дитина (5 років) захворіла. Чи має право їх тато взяти лікарняний для догляду за хворою старшою дитиною?

(м. Київ)

 

Згідно зі ст. 51 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи. Порядок та умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я за погодженням із Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У свою чергу, порядок та умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455.

Згідно з п. 3.13 цієї Інструкції листок непрацездатності видається працюючій особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною до 3 років, дитиною-інвалідом до 16 років, у разі хвороби матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 16 років) на період, коли мати за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною.

Таким чином, у разі коли жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років та не працює, листок непрацездатності для догляду за хворою старшою дитиною її чоловіку не видається. Лікарняний листок для таких цілей може бути видано батькові старшої дитини лише в тому випадку, якщо мати захворіла та у зв'язку з цим не може здійснювати догляд за хворою старшою дитиною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі