Теми статей
Обрати теми

Збереження кваліфікаційних категорій під час переходу педагогічних працівників на інші посади

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Збереження кваліфікаційних категорій під час переходу педагогічних працівників на інші посади

 

Ольга МАЛИШЕВА, головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення та організаційної роботи юридичного департаменту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії у випадку переходу педпрацівників на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, а саме:

— музичний керівник дошкільного навчального закладу (вища категорія) переходить на посаду вихователя у цьому ж самому закладі;

— вихователь — методист дошкільного навчального закладу (вища категорія) переходить на посаду викладача педагогічного училища;

— педагог — організатор загальноосвітньої школи (І категорія) переходить на посаду вихователя школи-інтернату?

(м. Люботин, Харківська обл.)

 

Відповідно до п. 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (зі змінами*, внесеними згідно з наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 20.12.2011 р. № 1473) (далі — Типове положення), за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

* Див. «ОП», 2011, № 2, с. 8. — Прим. ред.

За педагогічними працівниками, які переходять на посади методистів, вихователів-методистів, зберігаються присвоєні попередньою атестацією кваліфікаційні категорії. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після переходу на посаду методиста або вихователя-методиста.

При переході педагогічного працівника з методичної установи на педагогічні посади до навчального закладу за ним зберігається присвоєна раніше кваліфікаційна категорія до наступної атестації.

Пункт 3.22 введено до Типового положення з метою соціального захисту педагогічних працівників, які тривалий час працювали на педагогічних посадах, досягли високого рівня професіоналізму та перейшли працювати на інші педагогічні посади. Позбавлення працівника кваліфікаційної категорії, яку він досягнув протягом багатьох років роботи на педагогічних посадах, і встановлення йому найнижчої кваліфікаційної категорії «спеціаліст» суперечать загальновизнаним нормам трудового законодавства.

Слід зауважити, що необхідною умовою для збереження кваліфікаційної категорії має бути наявність у педагогічного працівника відповідної педагогічної освіти. Тобто такий працівник може перейти на іншу педагогічну посаду лише якщо він має освіту, яка дає йому право працювати на цій посаді. Вимога щодо обов’язковості відповідної педагогічної освіти, зокрема, встановлена ст. 24 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV та ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III.

У виняткових випадках для забезпечення організації навчально-виховного процесу на посади педагогічних працівників можуть призначатися особи з іншою повною вищою педагогічною освітою. Для присвоєння кваліфікаційної категорії такому працівнику необхідно пройти підвищення кваліфікації, як це визначено п. 3.21 Типового положення.

Розглянемо ситуації, викладені в листі запитувача.

1. За нормою, встановленою п. 3.22 Типового положення, у разі переходу музичного керівника дошкільного навчального закладу на посаду вихователя у цьому самому закладі за ним до наступної атестації зберігається присвоєна раніше кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії».

Відповідно до п. 4.1 Типового положення у педагогічного працівника, який призначається на посаду вихователя дошкільного навчального закладу, для присвоєння кваліфікаційної категорії має бути повна вища педагогічна освіта зі спеціальності «дошкільна освіта», «дошкільне виховання» або дві освіти, одна з яких — неповна вища педагогічна або базова педагогічна з цієї самої спеціальності, а друга — повна вища педагогічна освіта за іншим фахом.

Необхідно враховувати, що кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», присвоєна на посаді музичного керівника дошкільного навчального закладу, згідно з додатком 9 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, відповідає 10-му тарифному розряду, а на посаді вихователя дошкільного навчального закладу ця кваліфікаційна категорія відповідає 12-му тарифному розряду.

2. За вихователем — методистом дошкільного навчального закладу, якому присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», при переході на посаду викладача педагогічного училища також до наступної атестації зберігається присвоєна кваліфікаційна категорія, якщо він має відповідну повну вищу педагогічну освіту.

3. При переході педагога — організатора загальноосвітнього навчального закладу, якому на цій посаді за результатами атестації присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії», на посаду вихователя школи-інтернату до наступної атестації за ним також зберігається присвоєна йому кваліфікаційна категорія.

У всіх трьох випадках під час наступної атестації атестаційна комісія може прийняти рішення про відповідність педагогічного працівника кваліфікаційній категорії, яку він мав за результатами попередньої атестації, або про присвоєння більш високої кваліфікаційної категорії.

Атестаційна комісія може також прийняти рішення про невідповідність працівника раніше присвоєній кваліфікаційній категорії та присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст другої категорії» чи «спеціаліст», якщо педагогічний працівник не відповідає вимогам, установленим для присвоєння цих кваліфікаційних категорій. Головним критерієм при присвоєнні кваліфікаційної категорії має бути відповідність педпрацівника вимогам, установленим п.п. 4.3 — 4.6 Типового положення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі