Теми статей
Обрати теми

Індексація доходів: відповіді на актуальні запитання за мотивами веб-конференції

Редакція ОП
Стаття

Індексація доходів: відповіді на актуальні запитання за мотивами веб-конференції

 

8 лютого 2012 року на всеукраїнському інтернет-порталі «Бухгалтер.com.ua» (http://buhgalter.com.ua) відбулася веб-конференція на тему «Нюанси індексації заробітної плати з урахуванням останніх роз'яснень Мінсоцполітики».

Тема далеко не нова, однак запитання щодо неї продовжують надходити.

Одним із найпроблемніших моментів у питаннях індексації є визначення базового місяця, на встановлення якого впливають багато факторів, пов'язаних як із «трудооплатними» особливостями, так і з оформленням трудових відносин.

Відповідям на ці та багато інших запитань, що надійшли від учасників веб-конференції, присвячено статтю, яка пропонується вашій увазі.

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078.

 

ОСОБЛИВОСТІ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Військовослужбовець-жінка іде у відпустку по вагітності та пологах. При виході у відпустку вона отримала грошове забезпечення за всі місяці такої відпустки відразу. За період таких відпусток військовослужбовці отримують грошове забезпечення, а не середню заробітну плату, і відповідно у розрахунку за період відпустки індексація, що виплачувалася раніше, не враховується.

Чи має бути грошове забезпечення розподілено за місяцями відпустки та відповідно здійснюватися щомісячна індексація або індексація тільки в місяці отримання всього грошового забезпечення?

Грошове забезпечення військовослужбовців — особливий вид доходу, що також є об'єктом індексації, але має певні особливості порівняно із заробітною платою. Тому при проведенні індексації такого доходу необхідно враховувати й деякі нюанси.

Військовослужбовець-жінка за весь період відпустки по вагітності та пологах до дати виходу у відпустку для догляду за дитиною до трьох років отримує грошове забезпечення в повному обсязі (допомогу по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності такі особи не отримують, оскільки військовослужбовці не є застрахованими особами в цьому Фонді).

Оскільки індексація грошового забезпечення військовослужбовців не входить до складу такого грошового забезпечення, а отже, і структура «декретних» військовослужбовців не включає раніше нараховані суми індексації, з метою забезпечення захисту такого доходу від інфляції застосовуємо спеціальний підхід.

Так, якщо здійснюються нарахування і виплата сум грошового забезпечення за майбутні періоди (місяці), то для розрахунку сум індексації такі суми нарахувань слід віднести до відповідних місяців, тобто розбити на місяці, на які вони припадають. При цьому індексацію за кожен місяць необхідно здійснювати з урахуванням розміру прожиткового мінімуму працездатної особи, що діє в такому місяці.

 

Згідно з розпорядженням Департаменту фінансів Міністерства оборони України військовослужбовцям у грудні 2011 року було виплачено додаткові види грошового забезпечення, які відповідно до наказу Міноборони від 11.06.2008 р. № 260 мають виплачуватися тільки у січні 2012 року за грудень 2011 року.

У грудні було проведено індексацію в межах розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

У січні у зв'язку з тим, що додаткові види грошового забезпечення виплачено раніше, сума грошового забезпечення менше прожиткового мінімуму, тому військовослужбовці втрачають частину суми індексації.

Чи можливі облік дострокових виплат у складі січня та проведення індексації в повному розмірі, чи індексувати необхідно лише фактично нарахований дохід січня в межах прожиткового мінімуму?

Якщо йдеться про щомісячне додаткове грошове забезпечення (надбавки, доплати, премії), на які військовослужбовець має право за обійманою ним штатною посадою, та умови виплати якого відповідно до Інструкції, затвердженої наказом Міноборони від 11.06.2008 р. № 260, передбачають щомісячне здійснення за попередній місяць під час виплати грошового забезпечення за поточний місяць , наприклад премії (п. 31.4 цієї Інструкції), то такий вид грошового забезпечення підлягає індексації.

У разі якщо за розпорядженням Міноборони, ураховуючи фінансові можливості бюджету, такий вид грошового забезпечення нараховано та виплачено наперед, у грудні 2011 року замість січня 2012 року, і в операціях бухгалтерського обліку такі суми відображено у складі місяця нарахування, тобто фонду оплати праці за грудень 2011 року, то здійснити розподіл, тобто віднести такі належні січневі суми на дохід військовослужбовців за січень 2012 року немає підстав.

Тому в цій ситуації індексації підлягають виплати, що належать до фонду оплати праці за грудень 2011 року, індексуються в межах 1004 грн.

Розрахунок індексації грошового забезпечення за січень 2012 року необхідно здійснити лише з урахуванням фактично нарахованих виплат за січень 2012 року в межах розміру діючого прожиткового мінімуму на працездатну особу — 1073 грн.

Разове додаткове грошове забезпечення (винагорода за тривалість безперервної військової служби, грошова допомога при звільненні зі служби тощо) не є об'єктом індексації.

 

«ПОСТІЙНІ/НЕПОСТІЙНІ» ВИПЛАТИ

Чи існує чіткий розподіл на разові та постійні виплати? Який строк установлення дозволяє віднести виплату до постійних?

Нормативного документа, який регламентував би чіткий розподіл, немає. У цьому питанні «постійність» потрібно розглядати окремо з метою визначення об'єкта індексації та визначення базового місяця.

Для визначення об’єкта індексації необхідно виходити з вимог п. 2 Порядку № 1078: виплати, визначені законодавчими актами, умовами оплати праці в колективному (трудовому) договорі, мають постійний характер, а тому є об'єктом індексації. Тому нараховані суми таких виплат (оплата за окладом, надбавки, доплати, премії тощо) враховуються у складі загального доходу, що підлягає індексації.

З метою визначення базового місяця необхідно враховувати певні особливості таких виплат. Тут керуємося наявними роз'ясненнями фахівців Мінсоцполітики, логікою та здоровим глуздом.

Наприклад, доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника підлягає індексації як законодавчо встановлена виплата, але не впливає на визначення базового місяця, оскільки встановлюється тимчасово: на період хвороби, відпустки тощо відсутнього штатного працівника.

Доплата за суміщення посад (за наявності вакансії штатної посади), установлена наказом та у штатному розписі на робочий рік (з 1 січня по 31 грудня) або на навчальний рік (з 1 вересня по 30 червня), вважається встановленою на постійній основі та впливає на визначення базового місяця працівника.

Установлення такої доплати на період опалювального сезону не є підставою для перегляду базового місяця працівника, оскільки має тимчасовий характер.

Доплата за роботу в нічний час є об'єктом індексації як законодавчо встановлена виплата, однак на базовий місяць вплине тільки в місяці підвищення посадового окладу працівника.

Надбавки за високі досягнення у праці, за складність і напруженість у роботі для працівників бюджетних організацій завжди підлягають індексації. Місяць установлення таких надбавок уперше для працівника буде базовим за умови перевищення суми доходу над можливою сумою індексації незалежно від того, як установлюються такі надбавки наказом керівника: щомісяця, щокварталу або на рік. Але якщо виплата таких надбавок поновлюється в колишньому розмірі після її тимчасової невиплати, на зміну базового місяця працівника це не вплине.

 

ВПЛИВ НАДБАВОК ТА ПРЕМІЙ НА БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ

Заробітна плата держслужбовцям востаннє підвищувалась у лютому 2008 року. Надбавка нараховувалась згідно з наказом щомісяця або встановлювалась щоквартально залежно від економії фонду оплати праці. Премія нараховувалася щомісяця за підсумками роботи. При таких нарахуваннях здійснювалася індексація заробітної плати, а базовим місяцем вважався лютий 2008 року.

У січні 2012 року встановлено надбавку у штатному розписі на рік. Сума надбавки більша за суму індексації, і тому в січні 2012 року індексацію не нарахували. Чи правильно ми зробили?

Місяць установлення держслужбовцям надбавки, передбаченої чинним законодавством, та місяць, в якому збільшується розмір такої надбавки порівняно з попереднім періодом, вважається базовим за умови, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить можливу суму індексації. При цьому встановлення такої надбавки наказом керівника щомісяця чи відразу на рік не має значення.

Тому, якщо в січні 2012 року раніше виплачувану надбавку встановлено на рік і в тому самому розмірі, то один лише такий факт не дає підстав вважати січень 2012 року базовим, тож індексувати продовжують на індекси, розраховані згідно з Порядком № 1078.

Що стосується премії, то щомісячна (щоквартальна) зміна її розміру не є підставою вважати місяць базовим при розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації.

 

Працівникам державного закладу виплачуються надбавки: у розмірі 50 % посадового окладу за складність та напруженість у роботі; за суміщення або сумісництво (0,5 ставки за посадою бухгалтера).

Чи вважаються такі надбавки постійними у випадках, коли вони:

— установлюються наказом щомісяця і тільки за наявності економії фонду оплати праці;

— зовсім не надаються;

— змінюється їх відсоток?

Як впливають премії на базовий місяць у випадку, коли вони надаються нерегулярно та різними сумами?

З метою визначення об’єктів індексації необхідно застосовувати п. 2 Порядку № 1078.

Усі надбавки, доплати, премії, визначені законодавчими актами та умовами оплати праці за обійманою посадою, підлягають індексації як постійні виплати.

З метою визначення базового місяця необхідно враховувати деякі особливості їх впливу в різних ситуаціях. Розглянемо їх по черзі.

1. Надбавка за складність і напруженість у роботі, визначена для працівників бюджетної сфери Умовами оплати праці, зокрема постановою КМУ від 30.08.2002 р. № 1298, спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, є об’єктом індексації як законодавчо встановлена виплата постійного характеру.

Місяць, у якому:

— таку надбавку встановлено вперше для працівника, буде базовим за умови, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить можливу суму індексації;

збільшено розмір такої надбавки, також буде базовим за умови, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить можливу суму індексації;

поновлено в такому самому розмірі виплату цієї надбавки після тимчасової її невиплати, не вважається базовим, індексувати продовжують на індекси, розраховані згідно з Порядком № 1078;

поновлено у збільшеному розмірі виплату такої надбавки після тимчасової її невиплати, буде базовим за умови, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить можливу суму індексації.

2. Доплата за суміщення професій підлягає індексації. Коли така доплата встановлюється на постійній основі (на робочий рік), місяць її призначення буде базовим за умови, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить можливу суму індексації. Не слід забувати, що виконання обов’язків за суміщуваною посадою виконується в основний робочий час працівника. Установлення такої доплати передбачає наявність вакантної посади (суміщуваної).

Для визначення базового місяця застосовуються такі самі правила, як і для надбавки за складність і напруженість у роботі (див. вище).

3. Оплата роботи за сумісництвом здійснюється за окремим трудовим договором. Виконання роботи за таким договором здійснюється за межами основного робочого часу. Базовий місяць для посади за сумісництвом визначається окремо від основної посади, тобто базові місяці за основною посадою і посадою за сумісництвом можуть не збігатися.

Заробітна плата за сумісництвом індексується з урахуванням заробітної плати за основним місцем роботи в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи.

Якщо зарплата за основним місцем роботи дорівнює такому прожитковому мінімуму або перевищує його, то зарплата за сумісництвом індексації не підлягає.

Якщо сумісництво є внутрішнім, то індексація має провадитись на підставі даних про заробітну плату працівника. Спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім — дохід за сумісництвом. При цьому загальний дохід, що підлягає індексації, не повинен перевищувати розмір прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи.

4. Що стосується премії, то щомісячна (щоквартальна) зміна її розміру не є підставою вважати місяць базовим при розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації. Отже, поточні коливання розміру премії залежно від фінансових можливостей роботодавця не впливають на визначення базового місяця. На це вказало Мінпраці у листі від 09.12.2005 р. № 024-106.

 

Працівника прийнято на роботу у грудні 2011 року. Цей місяць було визначено базовим для нього. Саме в цьому місяці працівнику виплачено премію в розмірі 10 % посадового окладу. У січні — лютому 2012 року премія не виплачувалася.

Якщо в березні 2012 року розмір премії збільшиться до 40 % посадового окладу, то який місяць потрібно вважати базовим для працівника?

По-перше, зверніть увагу на те, що зарплата працівника, для якого базовим місяцем було визначено грудень 2011 року, індексації за січень — березень 2012 року не підлягає, оскільки не настає право на її проведення (індекс споживчих цін наростаючим підсумком не перевищує 101 %).

По-друге, не слід забувати, що з метою визначення базового місяця при підвищенні зарплати працівника необхідно враховувати всі постійні складові: підвищення окладу, доплат, надбавок тощо.

Припустимо, що всі постійні складові залишилися незмінними з місяця прийняття працівника на роботу, — тоді збільшення доходу працівника за рахунок збільшення розміру премії, у тому числі й після тимчасової її невиплати, не є підставою вважати місяць базовим.

 

ПОНОВЛЕННЯ ЗАОХОЧУВАЛЬНИХ ВИПЛАТ ПІСЛЯ ВИНЕСЕННЯ ДОГАНИ

З 01.06.2011 р. держслужбовцю оголошено догану, у зв'язку з чим фахівця було позбавлено премії та надбавки за червень 2011 року. Останнім базовим місяцем для працівника був лютий 2008 року.

У липні 2011 року такі виплати було поновлено, при цьому відбулося підвищення доходу за рахунок збільшення постійних виплат.

Чи буде місяць поновлення заохочень базовим для індексації?

Згідно зі ст. 151 КЗпП протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються. Статтею 143 КЗпП установлено, що відповідні заходи заохочення визначаються правилами внутрішнього трудового розпорядку або встановлюються в колективному договорі чи іншому локальному нормативному акті роботодавця.

Поновлення виплати надбавок і премій у тих самих розмірах після їх тимчасової невиплати, у тому числі й унаслідок винесення працівнику дисциплінарного стягнення у вигляді догани, не впливає на зміну базового місяця працівника при проведенні індексації його зарплати.

 

КОРИГУВАННЯ СУМ ІНДЕКСАЦІЇ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ВІДПУСКНИХ

Чи підлягає сума індексації коригуванню на коефіцієнт підвищення окладів при обчисленні середньої заробітної плати на час відпустки?

Коригування сум виплат, що обчислюються виходячи із середньої заробітної плати, передбачено п. 10 Порядку № 100.

Так, при розрахунку відпускних коригуванню на коефіцієнт підвищення посадових окладів підлягає заробітна плата як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

При виконанні вимог п. 10 Порядку № 100 коригуванню підлягають виплати, що враховуються при обчисленні середнього заробітку згідно з Порядком № 100.

Перелік виплат, що враховуються при розрахунку середнього заробітку, визначено п. 3 Порядку № 100, які не враховуються — п. 4 Порядку № 100.

Сума індексації включається до розрахунку середньої заробітної плати, що визначається відповідно до Порядку № 100. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 11.06.2007 р. № 371/13/155-07. Тому сума індексації зарплати разом із заробітною платою, що бере участь у розрахунку середнього заробітку, у разі проведення коригування зарплати помножується на відповідні коефіцієнти коригування.

Докладніше про розрахунок відпускних на I півріччя 2012 року з використанням коефіцієнтів коригування для працівників бюджетних організацій див. у газеті «Оплата праці», 2012, № 3, с. 19.

ПЕРЕВЕДЕННЯ НА ІНШУ ПОСАДУ

Працівник з 2004 року обіймав посаду майстра виробничого навчання в навчальному закладі.

У вересні 2011 року його було переведено на посаду бухгалтера (7-й тарифний розряд) цього самого закладу. На новій посаді його зарплата зменшилась.

Чи можна вважати для нього базовим місяцем жовтень 2008 року як для всіх бухгалтерів із 7-м тарифним розрядом?

Механізму проведення індексації при переведенні працівника на іншу посаду Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про індексацію заробітної плати в таких випадках керівництво підприємства може прийняти самостійно та регламентувати наказом підхід до визначення базового місяця для таких працівників.

У разі якщо переведення працівника на іншу посаду супроводжується підвищенням заробітної плати, місяць переведення є базовим для проведення індексації доходів працівника за умови, що сума підвищення заробітної плати перевищить можливу суму індексації.

Якщо підвищення заробітної плати не відбувається, індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Такі роз’яснення дають фахівці Мінсоцполітики (див. «Оплата праці», 2011, № 20, с. 7).

 

РЕОРГАНІЗАЦІЯ УСТАНОВИ

У держустанові відбувається реорганізація, змінюється назва держустанови, відповідно змінюються печатка та всі інші документи. Тобто одна установа ліквідується, а на її місці реєструється інша. Усіх держслужбовців звільнили згідно зі ст. 40 КЗпП і шляхом переведення прийняли до нової установи (у заяві працівників зазначалося: «…перевести мене у зв'язку з реорганізацією на посаду…»).

Чи збережеться в цьому випадку базовий місяць працівників для проведення індексації?

Слід зауважити, що механізм нарахування сум індексації для працівників, які зараховуються до новоствореної установи, Порядком № 1078 не визначено.

За загальним правилом місяць підвищення грошових доходів (у тому числі у зв'язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати) вважається базовим лише в тому випадку, якщо в результаті сума збільшення заробітної плати (підвищення) перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати (п. 5 Порядку № 1078).

У цьому випадку керівництво установи (організації) може зберегти право на проведення індексації новоприйнятих працівників на умовах, що діяли до реорганізації, або вважати місяць прийняття на роботу базовим для всіх працівників.

Порядок проведення індексації заробітної плати може бути регламентовано в наказі установи (організації). Такі роз'яснення надано фахівцями Мінсоцполітики (див. «Оплата праці», 2011, № 5, с. 19).

 

У зв'язку з реорганізацією працівників 23.12.2011 р. звільнили з Головного управління Державної казначейської служби України (ГУ ДКСУ) і в порядку переведення прийняли до районного Управління Державної казначейської служби України (УДКСУ).

У січні 2012 року працівники отримали заробітну плату без індексації (оклад на рівні мінімальної зарплати — 1073 грн., доплата за ранг, надбавка за вислугу років, надбавка за високі досягнення у праці).

Чи правомочні дії адміністрації? Якщо так, то з якого місяця для працівників настає право на індексацію?

Як уже зазначалося, відповідно до роз'яснень фахівців Мінсоцполітики, у разі реорганізації для новоприйнятих працівників, у тому числі за переведенням, керівництво може прийняти самостійно рішення про індексацію зарплати в таких випадках і наказом регламентувати підхід до визначення базового місяця для таких працівників.

Якщо базовим визначено місяць реорганізації — грудень 2011 року , то за період січень — березень 2012 року заробітна плата працівників не підлягає індексації (не настає право).

Для визначення права на індексацію у квітні 2012 року та проведення порівняльних розрахунків необхідно знати величину приросту індексу в цьому місяці. Однак на сьогодні таку величину не може бути розраховано, оскільки невідомий індекс споживчих цін за лютий 2012 року (буде опубліковано Держкомстатом на початку березня 2012 року).

 

НОВОПРИЙНЯТІ ПРАЦІВНИКИ

У листопаді 2011 року до нашої установи прийнято працівника з районного управління. У наказі про прийняття чітко вказано: за переведенням, базовий місяць — лютий 2008 року.

У січні 2012 року наказом керівника на I квартал 2012 року йому встановлено надбавку згідно з постановою КМУ від 09.03.2006 р. № 268 у розмірі 50 % посадового окладу. Сума надбавки перевищує можливу суму індексації.

Чи буде січень 2012 року базовим місяцем для проведення індексації?

Механізму нарахування сум індексації для новоприйнятих працівників Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про визначення базового місяця для проведення індексації заробітної плати таким працівникам адміністрація установи (організації) приймає самостійно (лист Мінпраці від 20.09.2007 р. № 59/10/136-07).

Із цього випливає, що при проведенні індексації заробітної плати за базовий може бути прийнято як місяць прийняття такого працівника на роботу, так і місяць підвищення заробітної плати за відповідною ( аналогічною) посадою (див. роз’яснення фахівця Мінсоцполітики // «Оплата праці», 2011, № 2, с. 20).

Отже, якщо рішенням роботодавця для новоприйнятого працівника визначено базовий місяць лютий 2008 року, то в місяці підвищення заробітної плати (січні 2012 року) необхідно:

— урахувати всі постійні складові зарплати — посадовий оклад січня 2012 року, надбавку постійного характеру згідно з постановою КМУ від 09.03.2006 р. № 268 та порівняти їх із заробітною платою до підвищення (у грудні 2011 року): посадовий оклад грудня 2011 року, наявні постійні надбавки та доплати;

— визначити можливу суму індексації. Звернути увагу, що в порівняльних розрахунках ураховується заробітна плата працівника до підвищення (у нашому випадку — грудня 2011 року) і величина приросту індексу споживчих цін у січні 2012 року (базовий місяць — жовтень 2008 року).

У разі перевищення суми підвищення зарплати над можливою сумою індексації січень 2012 року буде вважатися базовим місяцем для працівника.

 

ВИХІД НА РОБОТУ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

Працівницю було прийнято на посаду державного службовця в липні 2008 року. У лютому 2009 року вона пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років, у серпні 2011 року вийшла на роботу з такої відпустки.

Станом на 1 серпня 2011 року для всіх держслужбовців базовим місяцем було визначено липень 2009 року (коли оклад підвищили, але зняли надбавку).

Чи можна для такої працівниці в місяці виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною залишити базовим місяцем липень 2008 року?

У разі виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років порядок індексації її заробітної плати мав здійснюватися на умовах, передбачених в установі для відповідної категорії працівників .

За час перебування в такій відпустці зміна структури зарплати держслужбовця (підвищення посадового окладу, скасування надбавок) відбувається в загальному порядку та на умовах, установлених законодавчо.

Якщо ж для всіх держслужбовців базовим місяцем визначено липень 2009 року, то при проведенні індексації зарплати в місяці виходу жінки-держслужбовця на роботу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років базовим для працівниці буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення зарплати за обійманою нею посадою. Отже, за липень 2009 року для такої працівниці також потрібно провести необхідні порівняльні розрахунки з урахуванням нового підвищеного окладу і постійних надбавок та доплат за її посадою. Якщо сума підвищення зарплати перевищить можливу суму індексації, то і для неї базовим місяцем буде липень 2009 року.

Такий підхід застосовують у ситуації виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років на умовах як повного, так і неповного робочого часу.

Це підтверджує Мінпраці в листі від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11 (див. газету «Оплата праці», 2011, № 23, с. 13).

 

ВИХІД НА РОБОТУ З ВІДПУСТКИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

До жовтня 2011 року працівниці нараховувалася індексація заробітної плати. При цьому базовим місяцем для неї залишався вересень 2010 року.

З 1 жовтня 2011 року по 3 лютого 2012 року працівниця перебувала у відпустці по вагітності та пологах. З 4 лютого 2012 року вона стала до роботи.

У січні 2012 року всім працівникам організації підвищували посадові оклади. Чи правильно вважати базовим місяцем для працівниця, яка вийшла на роботу після закінчення відпустки по вагітності та пологах, вересень 2010 року?

За період перебування у відпустці по вагітності та пологах працівниця отримує допомоги по вагітності та пологах, так звані декретні лікарняні, що виплачуються на підставі наданого листка непрацездатності.

Працівниця, яка перебуває в такій відпустці, — такий самий штатний працівник, якому в період такої відпустки також підвищують посадовий оклад у порядку та на умовах, установлених законодавчо.

Тому при проведенні індексації зарплати в місяці виходу працівниці на роботу після закінчення відпустки по вагітності та пологах базовим для неї буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення зарплати за обійманою нею посадою.

При підвищенні окладів у січні 2012 року для такої працівниці необхідно провести порівняльні розрахунки: порівняти суму підвищення зарплати з урахуванням усіх постійних складових за її посадою з можливою сумою індексації (базовий місяць — вересень 2010 року). Причому такі розрахунки слід провести виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця.

У разі якщо підвищення зарплати за її посадою в січні 2012 року перевищує можливу суму індексації, січень 2012 року для такої працівниці стає базовим місяцем.

Якщо ж таке підвищення не перекриває можливу суму індексації, то вересень 2010 року для працівниці залишиться базовим місяцем.

 

ПРАВО НА ІНДЕКСАЦІЮ

Працівника прийнято на роботу в лютому 2011 року. З якого періоду йому можна виплачувати індексацію?

Для відповіді необхідно знати:

— який базовий місяць визначено для такого працівника під час прийняття на роботу. Таке право надано керівництву організації;

— якщо працівник працює в бюджетній сфері, причому оплата його праці здійснюється на підставі Єдиної тарифної сітки (ЄТС), — за яким тарифним розрядом ЄТС визначається посадовий оклад (тарифна ставка) працівника;

— наявність у працівника постійних надбавок, доплат, що впливають на зміну базового місяця та порівняльних розрахунків, що беруть участь у проведенні індексації.

Припустимо, що для працівника:

— базовим визначено місяць прийняття на роботу, тобто лютий 2011 року;

— посадовий оклад установлено на рівні 5-го тарифного розряду ЄТС;

— зарплата працівника складається тільки з окладу, постійних доплат і надбавок працівник не має.

Виходячи з таких умов зарплата такого працівника не підлягає індексації ні у 2011 році, ні у січні — березні 2012 року, оскільки кожен місяць підвищення посадового окладу стає базовим і право на індексацію не настає.

Якщо ж зарплата складається не тільки з посадового окладу, то при проведенні індексації в кожному місяці підвищення зарплати необхідно враховувати нові розміри як посадових окладів, так й інших надбавок і доплат, передбачених законодавством, які мають постійний характер та включаються до загального грошового доходу, що підлягає індексації. У цьому випадку місяць буде базовим за умови, що сума підвищення грошового доходу з урахуванням усіх постійних складових перевищить можливу суму індексації.

Якщо йдеться про працівника госпрозрахункового підприємства, причому:

— його зарплата не збільшувалася після прийняття на роботу;

— за рішенням керівника базовим місяцем для працівника було прийнято лютий 2011 року, то його зарплата підлягає індексації:

• за травень 2001 року — на 1,4 % у межах 960 грн.;

• за червень — липень 2011 року — на 2,7 % у межах 960 грн.;

• за вересень 2011 року — на 4 % у межах 960 грн.;

• за жовтень — листопад 2011 року — на 4 % у межах 985 грн.;

• за грудень 2011 року — на 4 % у межах 1004 грн.;

• за січень — березень 2012 року — на 4 % у межах 1073 грн.

 

ПОРІВНЯЛЬНІ РОЗРАХУНКИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ

До січня 2010 року для працівників 4 — 5-го тарифних розрядів за ЄТС базовим вважався жовтень 2008 року.

У січні 2010 року заробітна плата таких категорій працівників, які не мають постійних надбавок і доплат, зросла на 125 грн. (з 744 грн. до 869 грн., а передбачувана індексація склала 132,95 грн. (869 грн. х 15,3 %). Виходить, що базовим місяцем для них має залишитися жовтень 2008 року?

Як правильно визначити базовий місяць для проведення індексації зарплати цих працівників за січень 2010 року?

З метою визначення базового місяця при проведенні індексації в місяці підвищення працівнику заробітної плати здійснюється порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації, яку мала бути нараховано за відповідний місяць. Причому для такого порівняння використовуються заробітна плата до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством, та премій) у розрахунку за повний відпрацьований місяць і величина приросту індексу споживчих цін, на яку нараховується індексація. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11 (див. газету «Оплата праці», 2011, № 23, с. 13).

Таким чином, при проведенні порівняльних розрахунків у січні 2010 року можлива сума індексації (тобто сума індексації, яку було б нараховано, якби зарплату не підвищили) для працівників 4 — 5-го тарифних розрядів, які не мають постійних надбавок і доплат, визначається так:

744 грн. х 15,3 % = 113,83 грн.,

де 744 грн. — зарплата працівника до підвищення, що індексується в межах діючого у січні 2010 року прожиткового мінімуму на працездатну особу (869 грн.);

15,3 % — величина приросту індексу споживчих цін у січні 2010 року для працівників, у яких базовим місяцем є жовтень 2008 року.

У січні 2010 року сума підвищення зарплати (125 грн.) для працівників 4 — 5-го тарифних розрядів, які не мають постійних надбавок і доплат, перевищила можливу суму індексації (113,83 грн.). Тому при проведенні індексації їх зарплати за січень 2010 року цей місяць (січень 2010 року) стає для них базовим.

 

Покажіть на прикладі, як визначити базовий місяць для розрахунку індексації за січень 2012 року працівнику, який обіймає з квітня 2001 року посаду головного спеціаліста (оклад — на рівні мінімальної заробітної плати, щомісячні премії та надбавки, вислуга, ранг).

До січня 2012 року базовим місяцем для працівника залишався лютий 2008 року.

Для прикладу перегляду базового місяця у січні 2012 року потрібні конкретні цифри.

Припустимо, у такого працівника доплата за ранг становить 55 грн., надбавка за вислугу років — 20 % посадового окладу, надбавка за високі досягнення у праці — 40 % посадового окладу, щомісячна премія — 50 % посадового окладу.

У грудні 2011 року посадовий оклад працівника становив 1004 грн., у січні 2012 року — 1073 грн.

У січні 2012 року щомісячні доплати, надбавки та премії виплачуються в тому самому розмірі (той самий відсоток), що і у грудні 2011 року.

З метою визначення базового місяця провадимо порівняльні розрахунки. Для цього суму підвищення заробітної плати за січень 2012 року порівнюємо з можливою сумою індексації.

Отже, загальний розмір постійних складових зарплати за грудень 2011 року склав 2281,12 грн. (1004 грн. — оклад; 55 грн. — доплата за ранг; 211,80 грн. — надбавка за вислугу років; 508,32 грн. — надбавка за високі досягнення у праці, 502 грн. — премія за основні результати роботи).

За січень 2012 року загальний розмір таких складових відповідно склав 2431,54 грн. (1073 + 55 + 225,60 + + 541,44 + 536,50). Сума підвищення зарплати за січень 2012 року дорівнювала 150,42 грн. (2431,54 - 2281,12).

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення у січні 2012 року індексації зарплати працівника, в якого базовим місяцем є лютий 2008 року, становить 50,2 %.

Можлива сума індексації зарплати склала 538,65 грн. (1073 грн. х 50,2 %).

Як бачимо, сума підвищення зарплати за січень 2012 року менше суми можливої індексації. Із цього випливає, що при проведенні індексації зарплати працівника за січень 2012 року базовим місяцем для нього залишиться лютий 2008 року.

Таким чином, зарплата такого працівника за січень 2012 року індексується на індекс 50,2 % у межах 1073 грн.

 

Як визначити базовий місяць для нарахування індексації державному службовцю при встановленні йому посадового окладу на рівні мінімальної заробітної плати відповідно до постанови КМУ від 20.05.2009 р. № 482?

Пунктом 1 постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету» від 20.05.2009 р. № 482 визначено: «…у разі коли розмір посадового окладу працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету, нижчий, ніж визначений законом розмір мінімальної заробітної плати, посадовий оклад установлюється на рівні відповідного розміру мінімальної заробітної плати».

Підхід до визначення базового місяця згідно з Порядком № 1078 є однаковим для всіх працівників, у тому числі для тих, яким посадові оклади встановлюються на рівні мінімальної заробітної плати.

 

Редакція газети «Оплата праці» дякує Жанні ЛАВРЕНТЬЄВІЙ,
 головному спеціалісту відділу рівня життя та моніторингу
 бідності Міністерства соціальної політики України,
 за допомогу в підготовці відповідей на запитання

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі