Теми статей
Обрати теми

Доплата за вислугу років бібліотекарю

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата за вислугу років бібліотекарю

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

Бібліотекаря прийнято на роботу до комунального закладу з 1 серпня. Після 10 років роботи працівник має право на доплату за вислугу років у розмірі 20 % його посадового окладу.

З якої дати нараховується йому така доплата: 1 серпня чи 1 вересня 2011 року?

(м. Глухів, Сумська обл.)

 

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР працівники бібліотек мають право на доплату за вислугу років. Порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84).

Доплата за вислугу років провадиться щомісячно залежно від стажу роботи в таких розмірах:

— понад 3 роки — 10 % посадового окладу;

— понад 10 років — 20 % посадового окладу;

— понад 20 років — 30 % посадового окладу.

Така доплата виплачується щомісяця працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність, крім тих, що мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах (п. 2 Порядку № 84). Перелік посад працівників, які мають право на доплату, визначено додатком до Порядку № 84.

З дня прийняття на роботу доплата виплачується працівникам бібліотек у разі наявності стажу, який дає право на її одержання (п. 5 Порядку № 84).

Згідно зі ст. 2411 Кодексу законів про працю України строки виникнення і припинення трудових прав та обов'язків обчислюються роками, місяцями, тижнями і днями. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку.

Таким чином, у нашому випадку строк стажу роботи, який дорівнює 10 рокам, закінчується 1 серпня 2011 року.

Пунктом 7 Порядку № 84 визначено, що працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця.

Оскільки право на підвищення розміру доплати за вислугу років (з 10 до 20 %) за стаж роботи понад 10 років виникло лише 1 серпня 2011 року, то доплата за вислугу років понад 10 років у розмірі 20 % посадового окладу встановлюється з початку наступного місяця, тобто з 1 вересня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі