Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця для індексації академічних і додаткових соціальних стипендій

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Визначення базового місяця для індексації академічних і додаткових соціальних стипендій

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

Учню училища у вересні 2011 року нараховано: академічну стипендію — 200 грн. та індексацію — 73,40 грн.

У жовтні 2011 року йому призначено додаткову соціальну стипендію відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в розмірі 130 грн.

Чи вважається збільшенням доходу призначення додаткової соціальної стипендії? Як у такому разі індексувати академічну та соціальну стипендії?

(м. Харків)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII передбачено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України, які не мають разового характеру. Зокрема, до таких доходів належать і стипендії, отже, вони є об'єктом індексації.

Механізм індексації грошових доходів громадян регламентується Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Згідно з п. 4 цього Порядку стипендії підлягають індексації в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII дітям, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, призначається підвищена стипендія в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п. 35 Порядку призначення та виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882, таким учням виплачується додаткова соціальна стипендія в сумі 130 грн.

Таким чином, якщо, крім основної стипендії, учню виплачується додаткова соціальна стипендія, то вона також підлягає індексації, але загальна сума, що підлягає індексації, не повинна перевищувати прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.

Так, якщо учень отримує ординарну (звичайну) академічну стипендію (200 грн.) і додаткову соціальну стипендію (130 грн.), то його загальний дохід становить 330 грн. та підлягає індексації в повному обсязі. У такому разі сума індексації у жовтні 2011 року дорівнюватиме 121,11 грн. (330 х 36,7* : 100).

* 36,7 — величина приросту індексу споживчих цін у жовтні 2011 року для проведення індексації стипендії учня, в якого базовим місяцем є вересень 2008 року (див. «ОП», 2011, № 19, с. 9). — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі