Теми статей
Обрати теми

Право на навчальну відпустку працівника — заочника духовного закладу освіти

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право на навчальну відпустку працівника — заочника духовного закладу освіти

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Особа, яка є штатним працівником підприємства, одночасно є студентом-заочником духовного закладу освіти — богословської семінарії. Чи має право підприємство надавати такому студенту додаткову оплачувану відпустку для участі в екзаменаційній сесії?

(м. Київ)

 

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах із заочною формою навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки:

— на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах, — 30 календарних днів;

— на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах, — 40 календарних днів;

— на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах — 30 календарних днів.

Проте ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.91 р. № 987-XII (далі — Закон № 987) зазначено, що церква та всі інші духовні заклади відокремлені від держави. Держава не втручається у діяльність релігійних організацій і не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії.

Те саме зазначене й у ст. 35 Конституції України — церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави.

Відповідно до ст. 11 Закону № 987 громадяни, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах, користуються правами та пільгами в порядку і на умовах, установлених для студентів та учнів державних навчальних закладів лише в частині щодо відстрочення проходження військової служби та оподаткування, включення часу навчання до трудового стажу.

Отже, на підставі вищевикладеного вважаємо, що керівництво підприємства може надати працівникові, який є студентом заочного відділення богословської семінарії духовного закладу освіти, відпустку для участі в екзаменаційній сесії за власний рахунок або за рахунок використання щорічної основної оплачуваної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі