Теми статей
Обрати теми

Унесено зміни до «атестаційного» положення педагогічних працівників

Редакція ОП
Стаття

Унесено зміни до «атестаційного» положення педагогічних працівників

 

Ольга МАЛИШЕВА, головний спеціаліст відділу нормативного забезпечення та організаційної роботи юридичного департаменту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

З метою вдосконалення механізму атестації педагогічних працівників та оптимізації деяких норм, які викликали труднощі при їх застосуванні, наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 20.12.2011 р. № 1473 (далі — наказ № 1473) затверджено Зміни до Типового положення про атестацію педагогічних працівників (далі — Зміни). Цей наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.01.2012 р. за № 14/20327.

МОНмолодьспорту після закінчення атестаційної кампанії 2010/2011 навчального року узагальнено її результати та виокремлено питання, які потребували змін і доповнень. За наслідками узагальнення підготовлено відповідні поправки до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення).

Типовим положенням встановлено норму (попередня редакція п. 3.20), згідно з якою кваліфікаційна категорія, присвоєна за результатами атестації вчителям, які викладають кілька навчальних дисциплін, поширюється на все педагогічне навантаження за умови підвищення кваліфікації з предметів, які вчитель викладає. Ця норма викликала найбільше запитань та пропозицій педагогічних працівників, керівників навчальних закладів і органів управління освітою.

Незважаючи на те що норми Типового положення застосовуються лише до тих педагогічних працівників, які атестуються після набрання чинності нормативно-правовим актом, тобто після 30 грудня 2010 року, у багатьох навчальних закладах почали безпідставно знижувати кваліфікаційні категорії вчителям, які атестувалися раніше і не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають.

Для врегулювання зазначеного питання у наказі № 1473 передбачено збереження кваліфікаційних категорій за цими працівниками. Зокрема, цим наказом установлено, що присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання вчителям та викладачам, які викладають два і більше навчальні предмети і до набрання чинності цим наказом не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, поширюються на все педагогічне навантаження до наступної атестації. Крім того, до п. 3.20 Типового положення внесено зміни, відповідно до яких такі вчителі мають підвищувати кваліфікацію лише з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

За таких підстав тепер вимога про обов’язкове підвищення кваліфікації з усіх навчальних дисциплін, які викладає вчитель, застосовуватиметься лише стосовно тих вчителів, які будуть атестуватися за новими правилами (з урахуванням Змін), тобто починаючи з 2012 року.

Кваліфікаційна категорія , присвоєна вчителям, які атестувалися до 2012 року і не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які вони викладають, поширюється на все педагогічне навантаження до наступної атестації. Оплата праці у таких випадках здійснюється за присвоєною кваліфікаційною категорією та поширюється на все педагогічне навантаження.

У зв’язку з уведенням норми про підвищення кваліфікації з усіх навчальних дисциплін, які викладає вчитель, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, закладам післядипломної педагогічної освіти доручено забезпечити підвищення кваліфікації вчителів, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, за інтегрованими програмами.

Слід зауважити, що прийнятими Змінами скорочено термін, у який педагогічний працівник може претендувати на присвоєння йому чергової кваліфікаційної категорії. Тепер педагогічний працівник може подати заяву про присвоєння йому більш високої кваліфікаційної категорії через два роки (до внесення Змін — було три роки) після присвоєння попередньої категорії (п. 1.8 Типового положення).

Змінами передбачено, що педагогічні працівники, яких унесено до списків для проходження чергової атестації, мають право подати до атестаційної комісії заяву про присвоєння їм наступної кваліфікаційної категорії (п. 3.1 Типового положення).

Крім того, Типове положення також доповнено нормою, яка дає право членам атестаційних комісій, які не згодні з прийнятим комісією рішенням, додати до протоколу викладену письмово окрему думку з питань атестації педагогічного працівника (п. 3.7 Типового положення).

Зазнали також незначних змін норми щодо визначення питань про перенесення строку чергової атестації (п. 3.2), участь працівника у засіданні атестаційної комісії (п. 3.6), збереження кваліфікаційних категорій за працівниками, які переходять працювати на інші педагогічні посади (п. 3.22), порядок присвоєння педагогічних звань (п. 3.9), а також деякі інші пункти Типового положення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі